Black Box 8/7/2019

Black Box 8/7/2019

- Σήμερα αρχίζει μια νέα περίοδος. Όλα ξαναμπαίνουν στο τραπέζι από μηδενική βάση με τους επενδυτές να περιμένουν από τη νέα Κυβέρνηση να εκπέμψει τα πρώτα σήματα. Oι προθέσεις πάντως είναι να κινηθούν πολύ γρήγορα. Εκτός απροόπτου αύριο θα έχουμε τη νέα Κυβέρνηση και ακολουθούν σε περίπου δέκα ημέρες προγραμματικές και ψήφος εμπιστοσύνης.

- Αμέσως μετά θα αρχίσουν να ψηφίζονται τα νομοσχέδια. Το ένα μετά το άλλο ξεκινώντας από τον εκλογικό νόμο που λυτρώνει τη χώρα από το χάος της απλής αναλογικής. Αμέσως μετά ψηφίζεται η κατάργηση του ασύλου, στη συνέχεια το φορολογικό κόκ. Η σειρά μπορεί και να διαφέρει αλλά ο στόχος είναι όλα τα νομοσχέδια να έχουν ψηφιστεί νωρίτερα από το τέλος Αυγούστου. Αν πράγματι η Κυβέρνηση κινηθεί με τόσο ταχείς ρυθμούς, τότε οι αγορές θα ακολουθήσουν.

- Όλα αυτά δείχνουν ότι χρηματιστηριακά θα περάσουμε ένα ενδιαφέρον καλοκαίρι, καθώς πχ η μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποτιμηθεί από τους αναλυτές, επιπλέον θα αλλάζουν πρόσωπα σε καίριες θέσεις, υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια για έξοδο στις αγορές, περιμένουμε τους χρησμούς των οίκων αξιολόγησης κ.ο.κ.

- Το αμέσως επόμενο διάστημα περιμένουμε να κινητοποιηθούν και οι δουλειές που ήταν παγωμένες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Γενικά το κλίμα θα αρχίσει σταδιακά να αλλάζει προς το καλύτερο, ειδικά όσο η Κυβέρνηση θα δίνει έμπρακτα το στίγμα της πολιτικής της. Βέβαια υπάρχουν και γραμμάτια από τη διακυβέρνηση Σύριζα. Για παράδειγμα σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup με την Ελλάδα δεύτερο θέμα στην ατζέντα. Υπάρχουν πληροφορίες πως στην υπηρεσιακή ελληνική αντιπροωπεία (αφού υπουργός Οικονομικών δεν υπάρχει) θα δοθεί σαφές μήνυμα που αφορά στη δημοσιονομική πειθαρχία, στην προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στην επισήμανση διαφόρων αστοχιών, προκειμένου να το μεταφέρει αρμοδίως στην Αθήνα.

- Κατά τα λοιπά φαίνεται πως στις τράπεζες θα έχουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες όμως δεν σχετίζονται με την πολιτική αλλαγή. Στην αγορά κυκλοφορεί ότι στη Γενική Συνέλευση της Εθνικής - η οποία μάλλον θα γίνει στις 23 Ιουλίου- θα παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Τράπεζας. Αντικαταστάτης του φέρεται ότι θα είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης, που ασφαλώς είναι μια καλή επιλογή.

- Στον Αστέρα-Four Seasons της Βουλιαγμένης κάτι πρέπει να στράβωσε απότομα για να φεύγουν οι managers στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν και μάλιστα πριν καν η μονάδα συμπληρώσει τον ένα χρόνο λειτουργίας.

- Η στήλη εγκαίρως σας έχει ενημερώσει για τις διαθέσεις της νεώτερης γενιάς που έχει αναλάβει τα ηνία του ομίλου Βαρδινογιάννη, να επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες σε νέους τομείς. Μάλιστα η στήλη είχε τότε αναφέρει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον του ομίλου στρέφεται προς τις υποδομές, τις παραχωρήσεις και τη ΔΕΠΑ.

- Λοιπόν στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες πως ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης είναι σε συζητήσεις με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκειμένου να δημιουργήσουν joint venture στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της ΗΛΕΚΤΩΡ. Μια τέτοια συμφωνία θα ενίσχυε σημαντικά τις οικονομικές δυνατότητες της ΗΛΕΚΤΩΡ και θα δημιουργούσε συνθήκες για να περάσει οριστικά στο παρελθόν η υπόθεση της Κύπρου.