Black Box 8/4/2019

Black Box 8/4/2019

- Ξεκινάει μία εβδομάδα που έχει απ'' όλα. Τα πιο σοβαρά θα έρθουν από  την Παρασκευή 12 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 14 Απριλίου, όπου έχουμε την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα συμφωνηθεί μεταξύ Κυβέρνησης και Ταμείου, η Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια 6,5 δισ. ευρώ, από τα 9 δισ. που συνολικά οφείλει η χώρα στο Ταμείο. Μετά και τη δήλωση του επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, οι γερμανικές αντιρρήσεις  φαίνεται ότι έχουν διευθετηθεί με το σενάριο της μερικής αποπληρωμής.

- Επίσης τα βλέμματα στρέφονται και στην αγορά ομολόγων όπου συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, με τον ΟΔΔΗΧ  να είναι έτοιμος, ανάλογα με τις εξελίξεις, να πατήσει ως τις αρχές Μαΐου το κουμπί για το επόμενο βήμα που είναι η έκδοση τριετούς ομολόγου. Στόχος το επιτόκιο να διαμορφωθεί σε επίπεδο οριακά χαμηλότερο από το 2%.

- Για τις τράπεζες η εβδομάδα ξεκινά λέγοντας στα funds: Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς περιμένει τις δεσμευτικές προσφορές για το project ΝΕΜΟ. Το πακέτο περιλαμβάνει ναυτιλιακά δάνεια εξυπηρετούμενα και μη. Μεταξύ τους φιγουράρουν και πέντε μεγάλα ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας και συγκεκριμένα οι Πέτρος Παππάς, Γιαννης Κούστας, Νίκος Πατέρας, Γιώργος Οικονόμου και Γιάννης Φράγκος. Δεσμευτικές  προσφορές θα υποβάλλουν δύο fund και συγκεκριμένα το DK και το Fortress.

- Αλλά και η Εθνική Τράπεζα, υποδέχεται σήμερα τις δεσμευτικές οικονομικές  προσφορές για το project  με την επωνυμία Symbol. Πρόκειται για δάνεια 1,6 δισ. μικρομεσαίων εταιρειών με εξασφαλίσεις ακινήτων, τα οποία διεκδικούν τα funds Centerbridge, Fortress, Elliot και Ellington Management.

- Πλούσια σε γεγονότα και η ατζέντα των επιχειρηματικών deals αυτήν εβδομάδα, καθώς εκτός απροόπτου θα πρέπει να κατατεθεί η προαιρετική δημόσια πρόταση του Oaktree για το ΙΑΣΩ.

- "Τα μέλη του συλλόγου εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λαμβάνοντας γνώση την από 838/28 Φεβρουαρίου 2019 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζητούν ομόφωνα από τη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ανακαλέσει/αναστείλει την απόφασή της για την αποπομπή της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εποπτείας Αγορών εξαιτίας της "συστηματικής πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων της" και τον υποβιβασμό της σε θέση τμηματάρχη σε άλλη διεύθυνση, η οποία λήφθηκε με αδιαφανή διαδικασία και διάθεση εκφοβισμού των υπαλλήλων των υπολοίπων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εποπτειας Αγορών και κατ'' επέκταση του συνόλου του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς".

- Αυτό είναι το περιεχόμενο του ομόφωνου ψηφίσματος που εξέδωσε την Παρασκευή 5 Απριλίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το ψήφισμα κοινοποίησαν στον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Διευθύντρια. Η διοίκηση του Χ. Γκότση αφού κατέχει το πρωτοφανές ρεκόρ για εποπτική αρχή, των δυο 48ωρων απεργιών για θεσμικά ζητήματα, τώρα με το ομόφωνο ψήφισμα των εργαζομένων καταρρίπτει ένα ακόμα θλιβερό ρεκόρ. Εύγε κ. Γκότση όπως και στην υπόλοιπη παρέα σας. Το πρωτοφανές για εργαζόμενους εποπτικής αρχής ψήφισμα αποδεικνύει την κατάπτωση στην οποία οδήγησε την Επιτροπή η διοίκηση που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκφοβισμός υπαλλήλων και βεντέτα της Διοίκησης με τη διεύθυνση Συναλλαγών; Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γιατί ανέχεται τις ακρότητες του Χ. Γκότση;