Black Box 8/10/2019

Black Box 8/10/2019

- Ηρακλής: Όπως τα είπαμε. Προχωρεί χωρίς καθυστέρηση και μάλιστα δεν αποκλείεται αύριο Τετάρτη να έχουμε την επίσημη έγκριση από τις Βρυξέλλες. Με αυτές τις διαδικασίες κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, αλλά εκτός απροόπτου η έγκριση από το κολέγιο των επιτρόπων είναι πολύ πιθανόν να έρθει αύριο.

- Ο μηχανισμός θα είναι αποτελεσματικός και λειτουργικός. Δεν θα είναι όμως περίπατος, γιατί απαιτεί NPLs με καλής ποιότητας εξασφαλίσεις, ώστε να επιτευχθεί υψηλή αξιολόγηση. Ο φόβος είναι ότι με τη μεταφορά στο SPV της συγκεκριμένης κατηγορίας των NPLs, τα οποία είναι πάνω-πάνω στο καλάθι των τραπεζών υπάρχει πάντα η πιθανότητα   στο βάθος να φανούν ξεχασμένοι «σκελετοί».

- Το  προσχέδιο του προϋπολογισμού βασίζεται σε άνοδο 2,8% του ΑΕΠ το 2020, θέτει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ και  μείωση της ανεργίας στο 15,6% (από το 17,4%) και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης 1,8% και επενδύσεων κατά 13,4%. Ιδιαίτερες εκπλήξεις δεν υπήρξαν καθώς η κάλυψη του πακέτου παροχών προκύπτει κυρίως από την υποχρέωση των αυξημένων ηλεκτρονικών συναλλαγών και κατά πολύ μικρότερο μέρος από τα πρόσθετα έσοδα του ΕΝΦΙΑ και την φορολόγηση του Airbnb.

- Με στόχο την άντληση 1,5 δισ. η Ελληνική Δημοκρατία βγαίνει σήμερα στις αγορές με 10ετές ομόλογο. Οι εντυπώσεις θα κριθούν στο κουπόνι.

- Αλλαγές έχουμε στο γραφείο τύπου της Πειραιώς καθώς η κ. Μ. Τσιναρίδου μετακινείται στο Human Resources  της τράπεζας,  ως υπεύθυνη εσωτερικής επικοινωνίας. Επ' ευκαιρία καλή μεταγραφή έκανε ο ΟΠΑΠ με τον Γ. Ρόκκα που αποχώρησε από την Πειραιώς και αναλαμβάνει το marketing του οργανισμού, καθώς φαίνεται ότι τον είχαν προσεγγίσει  και άλλες τράπεζες.

- Δεν γνωρίζουμε τι γίνεται με τις μη δεσμευτικές προτάσεις, πάντως οι τραπεζίτες δεν φαίνεται να αισιοδοξούν ιδιαίτερα για το μέλλον της Creta Farm.

- Κουφό: δεσμευμένο από κάποια αρχή λόγω των γνωστών δικαστικών περιπετειών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι το ποσοστό του στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

- Στην Κυβέρνηση έχουν βγάλει από τα συρτάρια τα σχέδια και ψάχνονται. Αν δεν εμφανιστούν απρόοπτα, Ιανουάριο και οπωσδήποτε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, θα τρέξει ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Για την ΕΛΒΟ (που είναι σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2014) τα πράγματα θα τρέξουν γρηγορότερα.