Black Box 7/2/2019

Black Box 7/2/2019

- Όλο εκπλήξεις είναι στον όμιλο Μυτιληναίου. Και ο λόγος δεν είναι για το πώς ο όμιλος βρέθηκε να είναι ο αποκλειστικός συνομιλητής της ΔΕΗ στο διαγωνισμό για τη μονάδα Μελίτη. Από την Μυτιληναίος είπαν πολλά και ενδιαφέροντα στους αναλυτές και τραπεζίτες που είχαν καλέσει σε παρουσίαση την Τρίτη στα γραφεία του. Όπως πληροφορείται η στήλη από εκπροσώπους χρηματιστηριακών που παρακολούθησαν την παρουσίαση, το μέρισμα για τη χρήση 2018 θα είναι 0,36 ευρώ καθώς η χρονιά ολοκληρώθηκε με τον όμιλο να έχει ΕΒIDTA λίγο πάνω από τα 300 εκατ. και καθαρά κέρδη γύρω στα 150 εκατ. ευρώ.

- Εντύπωση προκάλεσαν οι προβλέψεις του ομίλου Μυτιληναίου για τη φετινή χρήση. Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν οι αναλυτές, ο τζίρος θα είναι περίπου στα 2,2 δισ. ευρώ, τα ΕΒΙDTA στα 400 εκατ. και τα καθαρά κέρδη γύρω στα 200 εκατ. Όπως ειπώθηκε, ο όμιλος εκτιμά ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους ο καθαρός δανεισμός θα διαμορφωθεί σε ποσοστό μικρότερο από 30% του equity, προκειμένου να υπάρχει σημαντικό περιθώριο χρηματοδότησης νέων επενδυτικών σχεδίων.

- Πάλι μπροστά στα δύσκολα είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το δίλημμα στο οποίο καλείται να απαντήσει είναι αν πρέπει οι τράπεζες να υποβάλλουν δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Forthnet. Και δυστυχώς για τη διοίκηση Γκότση, τα περιθώρια να εφαρμόσει την προσφιλή πρακτική της, δηλαδή να κοιτάζει το ταβάνι, είναι ανύπαρκτα.

- Προσφάτως οι πιστώτριες τράπεζες μετέτρεψαν ομολογίες και απέκτησαν επιπλέον 3,4% της Forthnet. Με την κίνηση αυτή, από το 32,8% αύξησαν το ποσοστό τους στο 36,2%. Έχοντας περάσει το κρίσιμο κατώφλι του 33%, κάτι που ακριβώς για αυτό το λόγο απέφυγαν μέχρι τώρα, είναι αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο δημόσιας πρότασης. 

- Γιατί το έκαναν τώρα; Επειδή ο διαγωνισμός πώλησης της Forthnet δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ο ΑΝΤ1 κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά και συνεπώς στο τραπέζι πάνω δεν υπάρχει άλλη προσφορά πέραν της Vodafone-Wind που δίνουν κάτι μεταξύ 40-50 εκατ.

- Και αυτά όχι άμεσα, γιατί Vodafone-Wind θέτουν μια σειρά όρους. Για παράδειγμα ζητούν οι τράπεζες να κάνουν τώρα το haircut στα δάνεια, να πάνε την εταιρεία στο 106 του πτωχευτικού και τα λεφτά θα τα διαθέσουν ένα χρόνο μετά. Στο μεταξύ, ενδιάμεση χρηματοδότηση δεν υπάρχει ούτε και οι Vodafone-Wind την προσφέρουν, οπότε η επιβίωση της εταιρίας είναι αμφίβολη. Τσουρούτικη η πρόταση, αλλά είναι και η μοναδική για τις τράπεζες.

- Οπότε η αύξηση του ποσοστού στο 36,2% έγινε με στόχο να συγκληθεί γενική συνέλευση και να αλλάξει ΔΣ. Οι τράπεζες έχουν πάρει γνωμοδοτήσεις ότι δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν πρόταση. Έλα όμως που αν καλέσουν γενική συνέλευση για να αλλάξουν διοίκηση θα είναι προφανές ότι ενεργούν συντονισμένα και άρα πρέπει να καταθέσουν δημόσια πρόταση. Από κοινού οι τράπεζες έβαλαν τη Νοmura, από κοινού μετατρέπουν ομόλογα σε μετοχές, από κοινού προσπαθούν να πουλήσουν, στις κοινές ψήφους τους θα βασιστεί η αλλαγή της διοίκησης.

- Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήδη έφτασαν οι πρώτες καταγγελίες ιδιωτών μετόχων και φαίνεται πως έπεται συνέχεια. Δεν είναι εύκολος ο χειρισμός καθώς στη Forthnet υπάρχουν μέτοχοι που είναι προφανές ότι θα εγείρουν νομικές απαιτήσεις και θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Οι τράπεζες έχουν φτάσει  σε αδιέξοδο με τη Forthnet και πρέπει να πάρουν αποφάσεις έχοντας πολύ στενά περιθώρια διαχείρισης καθώς το ενδιαφέρον είναι υποτονικό έως ανύπαρκτο. Από την άλλη πλευρά Vodafone-Wind, αν και μέτοχοι της Forthnet, μόνον πανό με το σύνθημα «κλείσε-κλείσε» δεν έχουν σηκώσει ακόμη.