Black Box 7/1/2020

- Οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Περσικό κόλπο δημιουργούν πιέσεις στις διεθνείς αγορές οι οποίες προφανώς δεν θα αφήσουν στο απυρόβλητο το χρηματιστήριο της Αθήνας. Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για οριστική αλλαγή στις διαθέσεις των επενδυτών αλλά είναι δεδομένο ότι περάσαμε σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας.

- Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται εύλογος χρόνος προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Τα γεγονότα είναι πρόσφατα, τα πνεύματα είναι οξυμένα και συνεπώς οι εξελίξεις είναι ακόμη ρευστές. Η κατάσταση θυμίζει τους μετεωρολόγους όταν μας λένε ότι το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση όμως και με δεδομένο ότι οι διεθνείς αγορές είναι σε ιστορικά υψηλά
επίπεδα, από την περασμένη Παρασκευήξεκίνησε μια περίοδος επιλεκτικής κατοχύρωσης κερδών.

- Με αυτά τα δεδομένα ακόμη περισσότερο, οι προβολείς σήμερα στη χώρα μας στρέφονται στο οβάλ γραφείο και στη συνάντηση του αμερικανού Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Αναμφισβήτητα σημαντική συνάντηση αν και για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς θα χρειαστεί κάποιο διάστημα, μέχρι να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα της.

-Κατά τα άλλα, το 2020 στο μέτωπο των επιχειρήσεων μπήκε με το αριστερό. Ο διαγωνισμός για την πώληση της Wind Hellas μας τελείωσε, καθώς οι μη δεσμευτικές οικονομικές προσφορές που υποβλήθηκαν, απείχαν σημαντικά όπως φαίνεται από τα τιμήματα που προσδοκούσαν οι μέτοχοι της. Κατόπιν αυτών τα σχέδια παγώνουν μέχρι νεωτέρας.

- Αλλά μην ανησυχείτε γιατί η χώρα έχει τόσες εταιρείες που για διάφορους λόγους χρειάζεται να αλλάξουν χέρια, που δεν πρόκειται να βαρεθούμε. Η στήλη λοιπόν πληροφορείται ότι ξεκίνησε νέα διαδικασία (η τρίτη;) για την πώληση της Attica Group του ομίλου MIG και είμαστε στο στάδιο, όπου περιμένουμε την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.

-Η στήλη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είχε εξ αρχής υποτιμηθεί το δύσκολο περιβάλλον με τα μεγάλα εμπόδια και εσφαλμένα να καλλιεργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες. Όπως και να έχει όμως, για διαφορετικούς λόγους οι μεταγραφές από τη βιομηχανία και τον τραπεζικό χώρο δύο γυναικών-στελεχών σε συστημική τράπεζα, δεν φαίνεται να απέδωσαν τα αναμενόμενα. Η πρώτη πιθανόν γιατί ανέλαβε mission impossible και η δεύτερη γιατί έχει έρθει σε τριβές με υφισταμένους της. Φυσικά όταν το καράβι είναι σε μεγάλη θαλασσοταραχή κανείς δεν κάνει σκέψεις για αλλαγές στους αξιωματικούς του πληρώματος. Τουλάχιστον, προς το παρόν.

-Και για να μην ξεχνιόμαστε: Μεθαύριο, 9 Ιανουαρίου,συνεδριάζει το Εuroworking Group, το οποίο αποφασίζει το πλαίσιο της πρώτης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα για την τακτική -ανά δίμηνο- παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων και του προϋπολογισμού.