Black Box 7/10/2019

Black Box 7/10/2019

- Η εβδομάδα ξεκινά με την κατάθεση σήμερα του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2020 στη Bουλή. Το προσχέδιο θα απαντήσει με τον πιο επίσημο και θεσμικό τρόπο στις απορίες των τελευταίων ημερών περί δημοσιονομικού κενού, ανάγκης να ληφθούν μέτρα 1 δισ. και άλλων τέτοιων.

- Όσον αφορά το πολυσυζητημένο πλέον σχέδιο Ηρακλής, οι πληροφορίες είναι ότι προχωρεί και είναι πιθανόν μέσα στην εβδομάδα να έχουμε εξελίξεις που θα έρθουν από τις Βρυξέλλες. Καθώς η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα η δημιουργία του Asset Protection Scheme δεν μπορεί να γίνει παρά με συγκεκριμένους τρόπους. Κατά συνέπεια υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για προσαρμογή του μοντέλου σε ειδικές ανάγκες προβληματικών χαρτοφυλακίων και τραπεζικών ισολογισμών.

- Αυτήν την εβδομάδα στην Τράπεζα Πειραιώς περιμένουν τις τυπικές, τελικές εγκρίσεις για την συναλλαγή με την Intrum.

- Για άτυπη ολιγοήμερη παράταση της διαπραγμάτευσης με την Pimco, κάνουν λόγο πηγές της Eurobank.

- Υπάρχει μια πρακτική που είναι σχετικά διαδεδομένη στους διαγωνισμούς, εάν φυσικά αφήνουν "παράθυρα" είτε με χαμηλές εγγυητικές επιστολές είτε γενικότερα με αμφίβολες εγγυήσεις. Η πρακτική συνίσταται στο να κατεβαίνει στον διαγωνισμό ένας παίκτης ο οποίος δεν έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Πρόκειται συνήθως για τον διαγωνιζόμενο που μπιντάρει σημαντικά υψηλότερα από τους άλλους που δεσμεύουν πραγματικά λεφτά για τον διαγωνισμό.

- Έτσι με μία πρόταση που οικονομικά είναι εκτός ανταγωνισμού, ο συγκεκριμένος διαγωνιζόμενος παίρνει τη δουλειά και στη συνέχεια, είτε αναζητεί κεφάλαια για να προχωρήσει αποκτώντας έτσι στην πορεία νέους συνεταίρους, είτε πουλάει έτοιμο το deal σε κάποιον που είναι πρόθυμος να πληρώσει ακόμη και σημαντικό premium, γιατί μόνος του δεν θα μπορούσε να πάρει τη δουλειά.

- Όλα αυτά καλό είναι να τα έχετε υπόψη σας, ενόψει του διαγωνισμού για το καζίνο του Ελληνικού, γιατί συνήθως κάπου εκεί καταλήγει η δουλειά, όταν λίγες ώρες μετά την κατάθεση των προσφορών βουίζει η αγορά για το ποιος όμιλος έχει το προβάδισμα. Γι'' αυτό και η στήλη συνιστά ψυχραιμία. Άλλωστε σχετικά πρόσφατα είδαμε το ίδιο έργο να παίζεται με την Εθνική Ασφαλιστική. Για αυτό καλύτερα να κρατάτε μικρό καλάθι.

- Αυτήν την Πέμπτη 10/10/19, πραγματοποιείται το 2ο ATHEX Small Cap Conference με τη συμμετοχή 15 εταιρειών και συγκεκριμένα: Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, CNL Capital, Entersoft, Epsilon net, Foodlink, International-Intercontinental ΑΕΕΑΠ, MLS, Performance Technologies, Profile, Revoil, Trastor, Δρομέας, Μύλοι Λούλη, Παπουτσάνης, Π. Πετρόπουλος.