Black Box 5/2/2019

Black Box 5/2/2019

- Το Χρηματιστήριο χρωστούσε μια αντίδραση. Η εποπτική ανάσα στην Πειραιώς, οι ειδικότεροι σχεδιασμοί σε Αlpha και Εθνική για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που θα ξεδιπλωθούν ως τον Μάρτιο, το σχέδιο για δημιουργία APS που προχωρεί γρήγορα αλλά και της ΤτΕ που επίσης προχωρεί έφεραν την πολυπόθητη αντίδραση.

- Ωστόσο, ο ουρανός δεν είναι ανέφελος και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση μην προεξοφλείτε ότι εντός της εβδομάδας -όπως λέγεται- θα ξεκαθαρίσει το θέμα του νέου νόμου Κατσέλη. Η κυβέρνηση φαίνεται πως επιμένει σθεναρά στις μαξιμαλιστικές απόψεις της. 

- Ένα από τα πολύ σοβαρά θέματα που οι τράπεζες θα το βρουν μπροστά τους είναι το ζήτημα της μείωσης του προσωπικού. Υπάρχει σκόπιμη σύγχυση για τους αριθμούς των υπαλλήλων που πρέπει να αποχωρήσουν, αλλά ούτως ή άλλως ο ακριβής αριθμός δεν έχει σημασία, επειδή πρόκειται για τόσο μεγάλο νούμερο, όπου και το πιο ήπιο σενάριο είναι τρομακτικό.

- Στις τράπεζες προσπαθούν να κρατήσουν το θέμα χαμηλά, αλλά πλέον δεν είναι εύκολο. Η ΟΤΟΕ στην τελευταία συνάντηση έθεσε το ζήτημα των απολύσεων και ζήτησε εγγυήσεις, με τους εκπροσώπους των τραπεζών να χαζεύουν το ταβάνι.

- Ψήφισμα εξέδωσε ο Δήμος Κέας και διαμαρτύρεται επειδή η Εθνική Τράπεζα σκοπεύει να κλείσει το μοναδικό κατάστημα που έχει στο νησί. Αν δεν με απατά η μνήμη, η Εθνικάρα δεν ήταν πέρυσι το καλοκαίρι, που έσπευσε όταν έκλεισαν υποκαταστήματα άλλων τραπεζών σε νησιά της άγονης γραμμής, να ανακοινώσει ότι θα ανοίξει στα συγκεκριμένα νησιά δικά της υποκαταστήματα; Προφανώς και στην Εθνική κατάλαβαν ότι η κοινωνική πολιτική έχει κόστος…

- Αν δίνετε βάση στις φήμες, εντός των ημερών, πιθανόν ακόμη και εντός της εβδομάδας, έρχονται διώξεις σε πολιτικά  πρόσωπα για υποθέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία όπως Νovartis, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ. Κάτι τέτοια ακούει η στήλη κι αναρωτιέται αν έχουν δίκιο επιχειρηματίες, μεγαλοεπιχειρηματίες, παράγοντες και διαπλεκόμενοι, που έχουν πειστεί ότι ο Α. Τσίπρας  δεν πρόκειται να κάνει εκλογικό αιφνιδιασμό και θα επιδιώξει να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο. Στο μεταξύ σημειώστε πως στο Μαξίμου μπαινοβγαίνουν διάφοροι μεγάλοι επιχειρηματίες.

- Από σήμερα ξεκινά για τους μετόχους της Grivalia η επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών 0,42 ευρώ ανά μετοχή.