Black Box 4/2/2019

Black Box 4/2/2019

- Είναι απολαυστικό. Οι αυστηροί θεσμοί που δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους... τα παίρνουν στο κρανίο με την κυβέρνηση αλλά δεν τολμούν να αντιμιλήσουν. Κατάπιαν την αύξηση του βασικού μισθού, κατάπιαν τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, καταπίνουν συνεχώς τις προεκλογικές παροχές και κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Ωστόσο, οι εκκρεμότητες που μένουν πάνω στο τραπέζι, τα προαπαιτούμενα, οι οφειλές του δημοσίου και κυρίως με τις τράπεζες είναι πολλές με αποτέλεσμα να προβληματίζονται για πόσο ακόμη θα ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής ανοχής.

- Ειδικά όσον αφορά τις τράπεζες και την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιεστική. Απομένουν 23 ημέρες μέχρι την 27η Φεβρουαρίου που πρέπει να εκδοθεί η έκθεση ελέγχου για την πρόοδο της Ελλάδας και όλοι ελπίζουν μέχρι τότε να τα βρουν.

- Κατά τα λοιπά, ο κύριος Αντιπρόεδρος δίνει εξηγήσεις για τη δήλωσή του σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο κύριος υπουργός της Επικρατείας σιωπά, έχοντας τη στήριξη του πρωθυπουργού. Στο παρασκήνιο λέγεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Γιάννη Δραγασάκη και εξέφρασε την ενόχλησή του για την δήλωση και κυρίως την αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσει στους καταθέτες.

- Για αυτό και ο κύριος Αντιπρόεδρος έσπευσε με μια συνέντευξη στο πάντα φιλόξενο ΑΠΕ-ΜΠΕ να δώσει εξηγήσεις ώστε να πέσουν οι τόνοι της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης. Στο μεταξύ οι τραπεζίτες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας να διαπιστώσουν αν η κυβέρνηση θα το πάει μέχρι τέλους, δηλαδή δεν θα υπαναχωρήσει από τις μαξιμαλιστικές τις θέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας (250.000 ευρώ ανώτατο όριο αξίας, 35.000 εισόδημα και όλες οι πρώτες κατοικίες κάτω από την ασπίδα του νόμου, ασχέτως του λόγου που δόθηκε το δάνειο) και προχωρήσει,
όπως και δηλώνει ότι προτίθεται, υιοθετώντας ένα νέο "νόμο Κατσέλη" που θα προσφέρει κάλυψη σε πολύ περισσότερους δανειολήπτες από τον προηγούμενο.

- Σε αυτό το ιδιαίτερο κλίμα, το Χρηματιστήριο περιμένει την Παρασκευή το χρησμό της Fitch με την ελπίδα ότι η εκτίμηση για την προοπτική της οικονομίας θα βελτιωθεί. Και στον ΟΔΔΗΧ όμως είναι ικανοποιημένοι με την έκδοση του πενταετούς και η συζήτηση τώρα είναι να ανοίξει και πάλι η έκδοση του 5ετούς για άλλα 2,5 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι από τώρα μέχρι και τις 3 Μαρτίου (η Ελλάδα περιμένει την αξιολόγηση της Moody' s την 1.3.19) υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας.

- Η ανησυχία για τις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο συνεχίζεται καθώς τα σύννεφα είναι πάνω απ'' τον κλάδο. Οι χρηματιστές ποντάρουν τώρα ότι θα συνεχίσουν την αυτόνομη πορεία τους τα μη τραπεζικά blue chips (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo κλπ) που δείχνουν να διαφοροποιούνται από το γενικότερο κλίμα.

- Τα νέα όσον αφορά τα διάφορα σχέδια που επεξεργάζονται οι τράπεζες για τη δυναμική διαχείριση-απαλλαγή από τα κόκκινα δάνεια αφενός είναι ότι το σχέδιο για τα Αsset Protection Scheme προχωρεί και λέγεται ότι έγινε και σχετική συζήτηση μεταξύ θεσμών και DG Comp προκειμένου να μην εξαντλήσουν τα όρια αυστηρότητας στο ζήτημα της κρατικής βοήθειας. Αφετέρου στην αγορά κυκλοφορεί ότι ο SSΜ αντιδρά σθεναρά στην επιβολή υπέρ του διαχειριστή εγγυήσεων πάνω σε κόκκινα δάνεια που δίνονται μαζικά για διαχείριση.