Black Box 4/10/2019

Black Box 4/10/2019

- «Mε συγχωρείτε μου έρχεται μια σκοτοδίνη, ζαλίζομαι, που έχω βάλει τα υπογλώσσια;» Κάτι τέτοια πρέπει να άρχισαν να ψιθυρίζουν οι τραπεζίτες μόλις πήραν χαμπάρι τη λειτουργία του APS. Με δύο λόγια, ο Ηρακλής έρχεται και τα κεφάλαια κινδυνεύουν να φύγουν. Ή αν προτιμάτε, οι τραπεζίτες είδαν τον μηχανισμό λειτουργίας των APS και έπαθαν ίλιγγο.

- Πρόκειται για τεχνικά θέματα, αλλά για να έχετε μια ιδέα άρχισαν απλά ερωτήματα του τύπου: Ποιος πληρώνει τα κουπόνια; Η εταιρεία ειδικού σκοπού απάντησαν οι λογιστές, προσθέτοντας πως κατά συνέπεια οι τράπεζες πρέπει από τώρα να γράψουν στους ισολογισμούς τον συνολικό λογαριασμό.

- Με τι σειρά πληρώνονται τα κουπόνια της κάθε κατηγορίας ομολόγων; Την εγγύηση του Δημοσίου ποιος ακριβώς τη δίνει; Θέλει ΚΥΑ ή αρκεί ο Σταϊκούρας; Λέτε οι θεσμοί να έχουν αντίρρηση; Και αν προκύψει ζημία για το Δημόσιο από τις εγγυήσεις, σε ποιόν θα στείλει το Δημόσιο τον λογαριασμό; Μήπως έχετε πρόχειρη μια παγοκύστη;

- Και δεν είναι μόνον αυτά. Ο ένας τραπεζίτης έχει κοιλίτσα, ο άλλος είναι φυσιολογικός στα κιλά ενώ ο άλλος αποστεωμένος. Θα φορέσουν όλοι το ίδιο κοστούμι. Στον ένα θα περισσεύει και στον άλλον δεν θα χωράει. Δηλαδή ο  ένας μπορεί να σηκώσει το κόστος των εγγυήσεων ενώ ο άλλος δεν δύναται με κανέναν τρόπο.

- Και μέχρι να φέρουν τα παιδιά την παγοκύστη για να φύγει ο πονοκέφαλος και να δούμε τι θα κάνουμε, η στήλη πρέπει να αναφέρει πως είχαν δίκιο οι χρηματιστές στους οποίους αναφέρθηκε χθες και προέβλεπαν αναταράξεις στο ΧΑ για τις επόμενες εβδομάδες.

- Κι επειδή από τις τράπεζες όπως θα καταλάβατε προς το παρόν φως δεν βλέπουμε, αλλά δεν παύει αύριο να είναι μια άλλη ημέρα όπως έλεγε και η Σκάρλετ Ο' Χάρα, οι ελπίδες μας μεταφέρονται σήμερα στις 11 το πρωί, στη  Mohegan και τη Hard Rock για να καταθέσουν δυο σοβαρές προτάσεις και να μπουν οι βάσεις για το project του Ελληνικού. Και οι δύο παίκτες είναι σοβαροί κι αν οι προσφορές τους δεν έχουν σκοτεινά σημεία, ενστάσεις κλπ σε δύο μήνες θα έχουμε τον τελικό νικητή.

- Η στήλη έχει και διάφορα παρασκήνια, όπως για παράδειγμα για τον καναλάρχη που έχει λυσσάξει να… πεταλώσει έναν τραπεζίτη επειδή θεωρεί ότι τον αγνόησε, αλλά σταματά εδώ επειδή οι αναγνώστες είναι σοβαροί και δεν τους αρέσουν τα κουτσομπολιά.