Black Box 3/7/2019

Black Box 3/7/2019

- Όλοι στην αγορά ασχολούνται με την ονοματολογία της επόμενης ημέρας. Ποιος θα είναι, που θα είναι και πως θα είναι. Η στήλη αφού ερεύνησε το θέμα προτείνει να μην δίνετε και μεγάλη σημασία στα σενάρια που κυκλοφορούν. Αρχικές σκέψεις είναι, συνεχώς μεταβάλλονται και προπάντων εξαρτώνται καθοριστικά από το αποτέλεσμα που θα έχουμε το βράδυ της Κυριακής.

- Κάποια από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά φαίνεται να ανταποκρίνονται -προς το παρόν τουλάχιστον- στην πραγματικότητα, αλλά μια ισχυρή αυτοδυναμία είναι αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν οι προθέσεις πραγματικότητα. Οπότε κρατάτε μικρά καλάθια επειδή τίποτε δεν έχει κλειδώσει ακόμη, ενώ οι πραγματικές εκπλήξεις δεν κυκλοφορούν στην πιάτσα και επιπλέον η αγορά λόγω της μεταβατικής περιόδου αναμασά την ίδια καραμέλα.

- Η απόλυτη δέσμευση της ΕΚΤ πως θα κινηθεί αποτελεσματικά για περαιτέρω μέτρα τόνωσης εάν απαιτηθούν είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από το ράλι των ομολόγων, κυρίως του Νότου, που παρακολουθούμε να εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες. Η πτωτική τάση, στα καθ'' ημάς, ενισχύθηκε από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και τις πρόωρες εκλογές.

- Ωστόσο, η ταχύτητα υποχώρησης της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου που χθες έφθασε έως το 2,10% δημιουργεί αμηχανία ακόμη και στους ειδικούς, καθώς περίμεναν σημαντική υποχώρηση της απόδοσης αλλά όχι και σε τόσο σύντομο χρόνο.

- Η δημόσια πρόταση του ΙΑΣΩ είναι τυπική διαδικασία γιατί έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι συντελεστές που θα οδηγήσουν σε επιτυχή κατάληξη. Deal δρομολογημένο εδώ και καιρό ήταν και η συμφωνία του ομίλου Οlympia του Π. Γερμανού με την MediaMarkt. Ο όμιλος Οlympia εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ισχυρούς και δραστήριους παίκτες της εγχώριας επιχειρηματικής σκακιέρας και αυτό είναι αναμφίβολα θετικό. Ωστόσο, η είδηση επιδέχεται και την ανάγνωση ότι μια γερμανική εταιρεία τα μάζεψε κι έφυγε από τη χώρα.

- Με συγχωρεί η χάρη σας, αλλά η στήλη γνωρίζει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Σφακιανάκης είναι παντρεμένος εδώ και πολλά χρόνια με τη βασική μέτοχο Μιράντα Σφακιανάκη. Μάλιστα το ζευγάρι έχει και δύο μεγάλα παιδιά, όπου ο ένας σπουδάζει και ο άλλος εργάζεται, αμφότεροι στην αλλοδαπή.

- Η σύζυγος περίμενε την τελευταία ημέρα της δημόσιας πρότασης να αντιδράσει για αυτά που κάνει ο άνδρας της στην εταιρεία της; Στο ίδιο σπίτι μένουν, χθες το πήρε χαμπάρι; Με διαφορετικούς όρους ουσιαστικά παρακολουθούμε μια ακόμη περίπτωση Creta Farm ή Καρέλια. Δεδομένου ότι η διαμάχη μεταξύ συζύγων αφορά εισηγμένη εταιρεία φαντάζεστε τι άλλο μπορεί να συνέβαινε όλο αυτό το διάστημα, που να μην είχαν πάρει χαμπάρι οι μέτοχοι; Εδώ η σύζυγος ισχυρίζεται ότι δεν κατάλαβε... που συμβιώνει με τον σύζυγο-αντίδικο.

- Οι μέτοχοι στο ρόλο του κερατά φυσικά, το μαθαίνουν τελευταίοι. Επειδή όμως και η κωμωδία έχει τα όρια της το ερώτημα είναι τι λένε για τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στη Σφακιανάκης οι πιστώτριες τράπεζες; Άλλωστε μόλις πέρυσι έγινε συμφωνία αναχρηματοδότησης του δανεισμού της. Για αυτό η στήλη υποστηρίζει ότι το ΧΑ δεν ζημιώνεται από την αποχώρηση εταιρειών όπως η Σφακιανάκης. Στο καλό κι ούτε να μας γράφετε.