Black Box 3/5/2019

Black Box 3/5/2019

- Μεταποίηση στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000, πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, η Moody' s υπέρ του πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας. Μια αλληλουχία θετικών εξελίξεων που συμπίπτουν, αθροίζονται και εδραιώνουν στους διαχειριστές των μεγάλων funds την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να βγαίνει από την κρίση.

- Αυτή είναι και η κρίσιμη κινητήριος δύναμη που ωθεί τη χρηματιστηριακή αγορά με ήπιες διακυμάνσεις να συνεχίσει την ανοδική τροχιά. Η έκδοση του επταετούς ομολόγου και οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI που ξαναβάζουν στο παιχνίδι τις τράπεζες αναμφίβολα θα βοηθήσουν την αγορά. Ωστόσο δύο είναι οι καταλύτες που μπορούν είτε να επιταχύνουν την άνοδο, είτε να προκαλέσουν πτώση είναι το ΑPS και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

- Για τις ευρωεκλογές θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα το βράδυ της 26ης Μαΐου. Για το APS θα ξέρουμε ως το τέλος του μήνα -αρχές Ιουνίου. Ως τότε λοιπόν θα παρακολουθούμε τις εισροές που φέρνουν στο X.A. οι αλλαγές στον MSCI, οι οποίες «ξαναβάζουν στο χάρτη» Εurobank και Εθνική ενώ ταυτόχρονα θα περιμένουμε την επιβεβαίωση του θετικού σεναρίου (πολιτική αλλαγή) το βράδυ των ευρωεκλογών.

- Ο ΟΠΑΠ εισάγει στην Ελλάδα τη δυνατότητα διανομής του μερίσματος σε μετοχές αντί μετρητών, εφόσον το επιθυμεί ο μέτοχος. Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθούν ευρέως κυρίως στις ΗΠΑ και στη Βρετανία οι μεγάλες εταιρίες που συνήθως ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων dividend aristocrats.

- Αν η στήλη το κατάλαβε καλά, αυτά που συνέβησαν με την Creta Farm είναι μια ακόμη περίπτωση που αφορά ισολογισμό εισηγμένης, ο οποίος δεν αποτύπωνε την πραγματική οικονομική κατάσταση. Ασφαλώς δεν έχει καμία σχέση με τη Folli Follie, αλλά αν ισχύουν τα όσα αναφέρει ο ένας εκ των δυο βασικών μετόχων, τότε πρόκειται -και πάλι- για νόθευση ισολογισμού.

- Η άμεση και σωστή αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δείχνει πόσο λάθος διαχειρίστηκαν την περίπτωση της Folli Follie. Κινητοποίηση και γρήγορα αντανακλαστικά στα εύκολα, ύπνος βαθύς και αδράνεια στα δύσκολα.  

- Την Τρίτη, 7 Μαΐου, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τους εκπροσώπους των θεσμών. Η συζήτηση θα είναι σχεδόν μονοθεματική, καθώς αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων σε όλες τις πτυχές και εκφάνσεις του.

- Γενικότερα ενόψει και των ευρωεκλογών, η τάση στα κλιμάκια των θεσμών είναι να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος χωρίς σημαντικά προβλήματα. Μετά τις ευρωεκλογές το ξαναβλέπουμε…

- Σήμερα ο καναδικός οίκος DBRS θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του για την ελληνική οικονομία. Μετά την ψυχρολουσία από την S&P όλοι είναι επιφυλακτικοί, αλλά η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι ο οίκος DBRS θα προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά μια κλίμακα. Αν οι προσδοκίες διαψευστούν και πάλι θα είναι δυσάρεστο καθώς έρχεται μετά την S&P.