Black Box 31/5/2019

Black Box 31/5/2019

- H πτώση στην απόδοση του δεκαετούς είναι η πιο σοβαρή ένδειξη ότι η αντίληψη των ξένων επενδυτών για τη χώρα μεταβάλλεται. Οι εκτιμήσεις- που κάποτε φαίνονταν υπερβολικές- πως μετά τις εκλογές κι εφόσον οι πολιτικές εξελίξεις είναι σε θετική κατεύθυνση η απόδοση του δεκαετούς θα υποχωρήσει προς το 3% ή και λίγο πιο κάτω, έχουν σχεδόν επαληθευτεί. Με τέτοια κίνηση στην αγορά ομολόγων, γιατί να μην ακολουθεί το ΧΑ;

- Πάμε τώρα σε μερικά νέα της αγοράς: Κατ'' αρχήν χθες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έγινε η «επιλογή», μεταξύ τριών υποψηφιοτήτων, και επιτέλους η Επιτροπή απέκτησε διευθυντή συναλλαγών. Υπενθυμίζεται πως η θέση παρέμενε κενή μετά την καρατόμηση της Α. Δριστά που αρνήθηκε να κάνει τα χατίρια της διοίκησης για την υπόθεση Folli Follie. Νέος Διευθυντής Συναλλαγών της Επιτροπής είναι ο τμηματάρχης της Διεύθυνσης, κ. Ιωάννου.

- Συμπτωματικά προφανώς ο νέος διευθυντής Συναλλαγών είναι ανιψιός της κ. Μ. Φραγκάκη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ και προσώπου της επιρροής του αντιπροέδρου κ. Γιάννη Δραγασάκη. Συμπτωματικά και πάλι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Γκότσης μέχρι και πριν από μερικούς μήνες (σ.σ. γιατί τελευταία δηλώνει σοσιαλιστής) εξέφραζε σε συνομιλητές του τον αμέριστο θαυμασμό που έχει για τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ο οποίος τον είχε διορίσει στη θέση.

- Βαριά τα μαντάτα από τα Χανιά για την ΑΝΕΚ καθώς φαίνεται ότι οι καμπάνες δεν χτυπάνε μόνον στις τράπεζες για τα προβλήματα εξυπηρέτησης του δανεισμού της. Στην αγορά κυκλοφορεί ότι υπάρχουν απλήρωτες συμβάσεις από ιδιώτες που αν δεν βρεθεί ρευστότητα θα «χτυπήσουν» μέσα στον Ιούνιο.

- Όσοι γνωρίζουν την ακτοπλοϊκή αγορά υποστηρίζουν ότι το μοναδικό σωσίβιο για την ΑΝΕΚ μπορεί να βρεθεί, αν δικαιωθεί από το διαιτητικό δικαστήριο που έχει προσφύγει κατά του ομίλου Γκριμάλντι. Η προσφυγή αφορά παλαιότερη συμφωνία και ξεκινά από τον Μάιο 2009, όταν η χανιώτικη εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τις Μινωικές Γραμμές του Ομίλου Γκριμάλντι για την εξαγορά του 33,35% της HSW.

- Η συμφωνία προέβλεπε καταβολή σε δόσεις 125 εκατ. ευρώ έως το 2012. Η ΑΝΕΚ έδωσε τότε προκαταβολή γύρω στα 40 εκατομμύρια. Η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ο Όμιλος Γκριμάλντι υποστήριξε ότι βάσει συμφωνίας των δύο πλευρών δεν υποχρεωνόταν να επιστρέψει την προκαταβολή και η υπόθεση εκκρεμεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Αν η ΑΝΕΚ δικαιωθεί υπάρχει φως. Αν όχι…

- Η στήλη ολοκληρώνει καταγράφοντας τις φημολογίες της αγοράς που θέλουν δύο κορυφαίους τραπεζίτες να συνεπλάκησαν… τηλεφωνικά.