Black Box 30/9/2019

Black Box 30/9/2019

- Ποδαρικό με επενδύσεις κάνει ο Οκτώβριος. Η πρώτη εβδομάδα του νέου μήνα έχει δύο μεγάλα γεγονότα. Η αρχή γίνεται με τα εγκαίνια της νέας ενεργειακής μονάδας του ομίλου Μυτιληναίου, επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ, που εγκαινιάζεται μεθαύριο Τετάρτη από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Η εβδομάδα κλείνει εξίσου πανηγυρικά με την κατάθεση την Παρασκευή των προσφορών για το καζίνο του Ελληνικού από Mohegan Gaming & Entertaiment και Ηard Rock International.

- Ο Οκτώβριος όμως έρχεται και με δύο μείζονα γεγονότα για τις εξελίξεις στη χώρα: Το ένα είναι το Σάββατο και ο λόγος αφορά την επίσκεψη που θα κάνει στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Σημαντική πολιτική εξέλιξη και όχι μόνο για τη συμφωνία σχετικά με τις αμερικανικές βάσεις, αλλά κυρίως για τα όσα θα συζητηθούν εκτός επίσημης ατζέντας. Το δεύτερο μεγάλο γεγονός που μας φέρνει ο Οκτώβριος αφορά την οικονομία και δεν είναι άλλο από την προγραμματισμένη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα εκδώσει η S&P στις 25 Οκτωβρίου.

- Σημειώστε ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η έγκριση του σχεδίου Ηρακλής αναμένεται από την Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου. Αντίθετα υπάρχουν κοινοτικές πηγές που μιλούν για πράσινο φως στα τέλη Οκτωβρίου. Φαίνεται ασήμαντο, αλλά δεν είναι διότι εάν η έγκριση δοθεί πριν από την αξιολόγηση της S&Ρ έχουμε βάσιμες ελπίδες για αναβάθμιση.

- Με την ευκαιρία σημειώστε ότι υπάρχουν χρηματιστηριακοί κύκλοι οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις για την περαιτέρω πορεία των τραπεζικών μετοχών. Υποστηρίζουν ότι δεν βλέπουν στο άμεσο μέλλον στοιχεία η καταλύτες που μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω άνοδο των τιμών. Και ως γνωστόν ελληνικό χρηματιστήριο χωρίς τράπεζες δεν υφίσταται. Οπότε
σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι εξελίξεις για το σχέδιο Ηρακλής να ξεκαθαρίσουν όσο γίνεται νωρίτερα.

- Μέσα στον Οκτώβριο ξεκινά επίσης η διαδικασία για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η διοίκηση της Ασφαλιστικής έχει ήδη προετοιμάσει τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία, το teaser κλπ, ενώ Morgan Stanley και Goldman Sachs έχουν ολοκληρώσει την έρευνα αγοράς. Οι σοβαρές υποψηφιότητες εξακολουθούν να είναι δύο: CVC και Fairfax. Ο κατάλογος προφανώς θα περιλαμβάνει και άλλους δυνητικούς επενδυτές για την Ασφαλιστική αλλά αν μιλάμε για σοβαρές υποψηφιότητες είναι δύο.

- Με την ευκαιρία η στήλη πληροφορείται ότι η κ. Υβέτ Κοσμετάτου, παλαιότερα στέλεχος της Vodafone και νυν της Praxia Βank, πρόκειται να διαδεχθεί τον διευθυντή marketing της Πειραιώς Γιάννη Ρόκα, ο οποίος αποχωρεί για να ενταχθεί στο στελεχιακό δυναμικό του ΟΠΑΠ. Ασχέτως προς αυτήν τη μετακίνηση, η στήλη καταγράφει το τελευταίο διάστημα μεγάλη
κινητικότητα στα τμήματα marketing όλων των τραπεζών. Κινητικότητα που σε πρώτη ματιά παραπέμπει σε τυπικές εξελίξεις, αλλά σε δεύτερη ματιά εντοπίζονται αόρατα νήματα που παραδόξως καταλήγουν σε κοινό σημείο.

- Κορυφώνονται οι διεργασίες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda. Κατά πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτό το διάστημα, το εύρος τιμών για την άσκηση των δικαιωμάτων παλαιών μετόχων, κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 6,5 ευρώ με σαφή προτίμηση προς το επάνω όριο, αλλά χωρίς όμως ακόμη να είναι σαφές αν είναι επιτεύξιμο.