Black Box 30/8/2019

Black Box 30/8/2019

- Ανακατατάξεις κυοφορούνται στην επιχειρηματική σκηνή. Οι πιέσεις στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που επίκεινται  το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση της ανάπτυξης αλλά και τις αδυναμίες που συσσωρεύτηκαν σε ορισμένες εταιρίες κατά τη διάρκεια  της κρίσης, είναι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις που οδηγούν σε αναδιάταξη τους σκηνικού. Δύο κλάδοι στους οποίους  έχει συσσωρευτεί ενέργεια όπως λένε οι «σεισμολόγοι» και συνεπώς κάποια στιγμή θα έχουμε αναδιάταξη δυνάμεων, είναι αυτός των καναλιών και αυτός των κατασκευών.

- Μόλις πριν από λίγα χρόνια, Πήγασος και ΔΟΛ ήταν οι ισχυρότεροι παίκτες στα media και φάνταζαν ακλόνητοι. Την επόμενη εβδομάδα οι τράπεζες (ξανα)βγάζουν σε πλειστηριασμό  την Ίριδα, την εκτυπωτική  μονάδα των δυο μιντιακών  ομίλων.

- Εκτός απροόπτου σήμερα θα πρέπει να ανακοινωθεί η νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς οι διαδικασίες είναι στο τελικό στάδιο. Η καθυστέρηση τελικά φαίνεται ότι προήλθε επειδή οι αποφάσεις λήφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στην πλατεία Συντάγματος. Η παράταση για πρακτικούς λόγους είναι αναπόφευκτη.

- Δεν περπάτησε τελικά το σχέδιο να περάσει η ΑΝΕΚ στον όμιλο της Attica Group. Στα δάνεια της ΑΝΕΚ εμπλέκονται και άλλες τράπεζες, οπότε τα πράγματα θα περιπλέκονταν και θα χρειάζονταν χρόνος, σε μια συγκυρία μάλιστα που η ΜΙG βιάζεται να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τα funds για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού της.

- Σημειώστε πως η ΑΝΕΚ ακόμη παλεύει να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου των 20 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει στις 28 Μαρτίου 2019. Η ακτοπλοϊκή εταιρία έχει μάλιστα συγκαλέσει γενική συνέλευση στις 9 Σεπτεμβρίου.

- Χθες, κάποια στιγμή προς το μεσημέρι το ομόλογο της Ιntralot ύψους 500 εκατ. και λήξης 2024 διαπραγματευόταν στο 52. Το δεύτερο ομόλογο της εταιρίας, ύψους 250 εκατ. ευρώ και λήξης του 2021 ήταν στο 72.  Δηλαδή η αγορά αποτιμά τα δύο ομόλογα 310 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από την ονομαστική τους τιμή. Μας ξεφεύγει κάτι;

- Συνεδρίασε χθες για τελευταία φορά η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία  εξέταζε τα αιτήματα για τραπεζικές συναλλαγές που υπερέβαιναν τους περιορισμούς  των capital controls. Την Κυριακή τα συστήματα των τραπεζών θα είναι έτοιμα για να λειτουργήσουν τη Δευτέρα χωρίς περιορισμούς.