Black Box 29/8/2019

Black Box 29/8/2019

- To ράλι στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται και η απόδοση του 10ετούς «γκρέμισε» το φράγμα του 1,8% υποχωρώντας έως και το 1,72% που αποτελεί επίπεδο όπου σημειώνεται νέο ιστορικό χαμηλό. Αν στην αγορά έχουμε αυτές τις επιδόσεις τώρα, δηλαδή σε μια περίοδο που:

α) δεν έχουν ξεδιπλωθεί οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, δεν έχει δημοσιοποιηθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, δεν έχουν κινηθεί οι πρωτοβουλίες ιδιωτικοποιήσεων καθώς η κυβέρνηση δεν έχει συμπληρώσει ούτε δύο μήνες στην εξουσία, και

β) μας χωρίζουν λίγες ημέρες πριν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ με τους αναλυτές να προεξοφλούν πως τα επιτόκια του ευρώ θα περάσουν σε αρνητικό έδαφος,

τότε σε έξι-επτά μήνες από σήμερα, που θα είναι απόδοση του ελληνικού 10ετούς;

- Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει ακόμη δρόμο μπροστά της. Περίοδοι συσσώρευσης ή διόρθωσης όπως αυτή που ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου είναι αγοραστικές ευκαιρίες για όσους βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, εφόσον φυσικά δεν εκδηλωθεί μεγάλη διόρθωση στις ξένες αγορές ή πάρει διαστάσεις ο εμπορικός πόλεμος.

- Στο όνομα της μείωσης των κόκκινων δανείων και των προβλημάτων από υπερχρεωμένες εταιρίες έχουν παρουσιαστεί funds, εξειδικευμένες εταιρείες και επιχειρηματίες που επιδιώκουν να κάνουν δουλειές. Και είναι θεμιτό. Μερικές φορές όμως τα πράγματα γίνονται πολύ παράξενα. Τόσο παράξενα που δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα.

- Στις τράπεζες εμφανίστηκε το TPG Capital με πρόταση να δώσει 100 εκατ. ώστε να αποκτήσει δικαίωμα πρώτης προσημείωσης για τα δάνεια της ξενοδοχειακής Ήλιος, η οποία ανήκει στην οικογένεια Μαντωνανάκη. Οι τράπεζες όπως ήταν φυσικό αγνόησαν τις προτάσεις του Τexas Pacific Group.

- Και ήταν φυσικό να τις αγνοήσουν, επειδή μόνον τα ξενοδοχεία της Ελούντα που έχει ο Ήλιος και αποτελούν τις εξασφαλίσεις των τραπεζών, σε έναν ενδεχόμενο πλειστηριασμό πιάνουν εύκολα στην αγορά 170-180 εκατ. ευρώ. Άλλωστε μια πώληση των προσημειώσεων έναντι μόλις 100 εκατ. θα δημιουργούσε δικαιολογημένα ερωτήματα για το κατά πόσον οι διοικήσεις προστάτευσαν τα συμφέροντα της τράπεζας καθώς πολλοί θα τη θεωρούσαν ύποπτη. Τώρα γιατί το TPG Capital αποφάσισε να κατεβάσει τη συγκεκριμένη πρόταση είναι άλλης τάξεως ζήτημα.

- Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση για τον ορισμό της νέας διοίκησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ακόμη και σήμερα να εκδοθεί η σχετική απόφαση λογικά είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο, μέχρι αύριο Παρασκευή να περάσει ο Πρόεδρος από την Επιτροπή της Βουλής και η απόφαση να πάρει ΦΕΚ. Για τη μια θέση αντιπροέδρου ακούγεται έντονα στην αγορά το όνομα της δικηγόρου του ΧΑ Νατάσας Στάμου. Ωστόσο, το γεγονός ότι πολλά ακούγονται αλλά δεν προχωρούν…