Black Box 29/5/2019

Black Box 29/5/2019

- Σαφώς υπάρχει η θετική επίδραση των επερχόμενων εκλογών, αλλά αυτό που είδαμε χθες στο Χρηματιστήριο είναι κυρίως το rebalancing των δεικτών του MSCI. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τα 354 εκατ. του τζίρου.

- Όπως εξηγούν όσοι έχουν εξειδίκευση στο θέμα, το rebalancing λόγω της επιστροφής της Eurobank στον MSCI  Greece Standard είχε γίνει μόνον κατά ένα μέρος την προηγούμενη εβδομάδα και ολοκληρώθηκε κατά το υπόλοιπο χθες, που έγινε και η ένταξη της μετοχής της ΕΤΕ.

- Η διαγραφή ΕΤΕ και Εurobank από τον MSCI Greece small cap άφησε περιθώριο αύξησης της στάθμισης των υπολοίπων μετοχών του δείκτη, αφού αφαιρέθηκε η μείωση της συνολικής βαρύτητας των ελληνικών δεικτών λόγω εισόδου Σαουδικής Αραβίας και αύξησης ειδικού βάρους της Κίνας.

- Για τη μετοχή της ΕΤΕ ούτως ή άλλως αναμένονταν λιγότερες εισροές σε σχέση με την Εurobank, ενώ οι ροές επηρεάζονται και από ορισμένους traders  που συγκεντρώνουν μετοχές προσδοκώντας να τις πουλήσουν με κέρδος την ημέρα εφαρμογής των αλλαγών. 

- Ο ενθουσιασμός για τη μετοχή της Πειραιώς αποδίδεται στις ανακοινώσεις για την μεταβίβαση της μονάδας των κόκκινων δανείων. Το τίμημα  για την μονάδα των κόκκινων (320-330 εκατ. όπως λέγεται), η άνοδος της κεφαλαιοποίησης, το τέλος της αβεβαιότητας και η επικείμενη πολιτική αλλαγή ομαλοποιούν τις συνθήκες και για την έκδοση του ομολόγου ΤIER II από την Πειραιώς.

- Αν επαληθευτούν αυτές οι προσδοκίες, η Πειραιώς θα έχει ολοκληρώσει το κεφαλαιακό της πλάνο και θα απομένουν για το δεύτερο εξάμηνο ορισμένα επιχειρηματικά deal τα οποία θα οδηγήσουν σε πρόσθετη απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

- Σημειώστε πως η Πειραιώς ετοιμάζει ομοβροντία, καθώς φαίνεται πως μαζί με την πώληση της μονάδας των κόκκινων δανείων θα ανακοινωθεί και η πώληση του πακέτου κόκκινων δανείων ΝΕΜΟ.

- Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος στα πλαίσια του σχεδιασμού για την εισαγωγή της Chipita στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου βγάζει από τον όμιλο την αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ. Στην αγορά φημολογείται ότι το ενδεχόμενο πώλησης της ΝΙΚΑΣ είναι ανοικτό, αν και το πιθανότερο σενάριο είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας να αναλάβει την ΝΙΚΑΣ.