Black Box 29/01/2020

- Μεγάλη επιτυχία η έκδοση του 15ετούς τόσο για τη ζήτηση που είχε και το επιτόκιο που διαμορφώθηκε, όσο κυρίως για το γεγονός ότι για πρώτη φορά η διάρκεια του δημόσιου χρέους επεκτάθηκε ως το 2035.

- Κατά τα λοιπά το ΧΑ, όπως άλλωστε και οι διεθνείς αγορές, αναζητούν  τα πατήματα τους μετά το αρχικό σοκ με τον κορονoϊό.

- Όσον αφορά την Praxia Bank η διαδικασία τώρα έχει ως εξής: Η VIVA πρέπει να καταθέσει φάκελο με το business plan, τα στοιχεία  κλπ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με την κατάθεση του φακέλου περίπου σε τρείς μήνες θα έχει εξετασθεί από την αρμόδια επιτροπή και θα παραπεμφθεί στον SSM με την ΤτΕ να διατυπώνει σχετική γνώμη. Υπό ομαλές συνθήκες πάμε προς Σεπτέμβριο.

- Στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι πιθανόν τα πράγματα να κινηθούν νωρίτερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Viva δεν θα ξεκινήσει νέα τράπεζα γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε σε πρώτη φάση τη διάθεση κεφαλαίων της τάξης 100 εκατ. Η Viva σχεδιάζει να  αξιοποιήσει την τραπεζική άδεια προκειμένου να κάνει συγκεκριμένες πληρωμές, ώστε να έχει τη μικρότερη δυνατή εξάρτηση από το τραπεζικό σύστημα.

- Η χρηματοδότηση που πήρε η Viva από το venture capital, Hedosophia, ανέρχεται -κατά πληροφορίες- σε 75 εκατ. και προφανώς  επαρκεί για να στηρίξει το εγχείρημα. Μετά τη συμφωνία ο Bob Diamond μοιράζεται με τη Viva τα έξοδα της Praxia Bank μέχρι να γίνει η μεταβίβαση. Προφανώς στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της Viva με τον Γ. Στουρνάρα την περασμένη εβδομάδα συμφωνήθηκε το πλαίσιο, κι έτσι η Viva σηκώνει το ρίσκο ως την επικύρωση της συμφωνίας.  

- Την Παρασκευή πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της Eurobank για την απόσχιση της παλιάς τράπεζας και τη δημιουργία νέας, στα πλαίσια του σχεδίου μετασχηματισμού για τη μείωση των NPLs.

- Έχουν επιταχυνθεί εργασίες και διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Forthnet από την Αlter Ego. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, η συμφωνία θα κλείσει κάπου προς το τέλος του πρώτου δεκαπενθήμερου του Φεβρουαρίου.

- Σε ορισμένους σοβαρούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους αρχίζει να επικρατεί προβληματισμός γιατί αντιλαμβάνονται πως ο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν θα φέρει την Άνοιξη στο τραπεζικό σύστημα. Πολύ καλό και αναγκαίο το σχέδιο, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα των κόκκινων δανείων το υπερβαίνει. Η κυβέρνηση προχώρησε τον ΗΡΑΚΛΗ με πρόθεση να ξεμπλοκάρει το τραπεζικό σύστημα, ώστε να στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια. Ο κίνδυνος είναι ελλείψει κεφαλαίων μετά τον ΗΡΑΚΛΗ, οι τράπεζες να εγκλωβιστούν από τα κόκκινα δάνεια που θα παραμείνουν στα χαρτοφυλάκια τους. Κι αν ο αρχικός προβληματισμός για την κατάσταση των τραπεζών έφερε τον ΗΡΑΚΛΗ, τώρα τι θα φέρει;