Black Box 28/2/2019

Black Box 28/2/2019

- Πολύ φασαρία για το τίποτε. Αυτό ισχύει ως προς την έκθεση των θεσμών για τον δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο. Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι οι θεσμοί έδωσαν στην κυβέρνηση παράταση 12 ημερών για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Δηλαδή ως τις 11 Μαρτίου, όπου η πρόοδος της ελληνικής πλευράς θα αξιολογηθεί από το Εurogroup.

- Κάπως έτσι είδε την έκθεση και το Χρηματιστήριο, το οποίο κοιτάζει την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα (οριακή υποχώρηση κάτω από το 3,7%) και περιμένει την Παρασκευή τον χρησμό της Moody's, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

- Ορισμένες φορές οι συμπτώσεις μιλούν από μόνες τους. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε τη Δευτέρα αιφνιδιαστική έφοδο στο Πρακτορείο Τύπου, στο οποίο ο Ευ. Μαρινάκης είναι εκ των βασικών μετόχων. Αφού οι υπάλληλοι της Επιτροπής σήκωσαν κομπιούτερ, έγγραφα κλπ. αποχώρησαν. Ακριβώς την επομένη πήγαν στο πρακτορείο ελεγκτές που είχαν προσληφθεί επί τούτου από την αρχή για επιτόπιο έλεγχο. Που είναι η σύμπτωση;

- Πως σήμερα στις 3 μ.μ. λήγει η προθεσμία κατάθεσης φακέλου για άδεια τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας. Και συμπτωματικά φαίνεται πως το πιθανότερο σενάριο είναι η μοναδική αίτηση με αξιώσεις η οποία θα κατατεθεί, να είναι αυτή της Alter Ego εταιρείας του Ευ. Μαρινάκη. Να υποθέσουμε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να πάρει άδεια ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, όπως άλλωστε δεν έχουν δίκιο κι όσοι διαμαρτύρονται για την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου. Όταν θέλουν…

- Ειλικρινά η στήλη δυσκολεύεται να κατανοήσει τους λόγους πίσω από το +10,2% στη συνεδρίαση της Τρίτης, αλλά και της χθεσινής ανόδου κατά 3,31% στη μετοχή της ΔΕΗ. Πιθανόν η καλύτερη εξήγηση είναι ότι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ έχει υποχωρήσει στα 361 εκατ. ευρώ και πρόκειται για μια βιομηχανία της οποίας η πλήρης κατάρρευση προκαλεί συστημικό κίνδυνο. Καθώς οι προοπτικές της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά θολές και τα προβλήματα πολλά, μόνη ασφάλεια για όποιον ποντάρει στη ΔΕΗ είναι ότι δεν μπορεί να καταρρεύσει γιατί θα βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι, θα πάρει μαζί της τράπεζες, προμηθευτές κλπ.

- Η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού απομένει για να ολοκληρωθεί από τη MIG η πώληση του Χίλτον της Λευκωσίας στην Πανγαία, εξέλιξη που ουσιαστικά σηματοδοτεί και την απόσυρση της MIG από την Κύπρο. Ο όμιλος πλέον στην Κύπρο διατηρεί μόνον ασήμαντη μειοψηφική συμμετοχή σε τοπική γαλακτοβιομηχανία, ενώ καταρτίζει σχέδια για επέκταση μέσω επιχειρηματικής συνεργασίας των σημάτων Εverest, Goody's.