Black Box: 28/01/2019

Black Box: 28/01/2019

- Όλα είναι έτοιμα για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου και μάλιστα με επιτόκιο το οποίο θα κινείται στην περιοχή πέριξ του 3,2%. Το μοναδικό που απομένει είναι να πατηθεί το κουμπί. Κάποιοι λένε πως μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα, άλλοι υποστηρίζουν πως είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη κι άλλοι κάνουν λόγο για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όπως και να έχει όμως, δεν πρόκειται να καθυστερήσει.

- Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην οικονομία με μια σειρά νομοσχεδίων (π.χ. βασικός μισθός) που είναι καθ''οδόν για τη Βουλή, ενώ το επόμενο διάστημα οι προβολείς στρέφονται στην Fitch που θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την οικονομία στις 8 Φεβρουαρίου με τη Moody''s να παίρνει στη συνέχεια τη σκυτάλη για την 1η Μαρτίου. Η κυβέρνηση ποντάρει πως η συμφωνία των Πρεσπών θα αρχίσει να περνά σε δεύτερη μοίρα και οι τόνοι σταδιακά θα πέφτουν, με τη χώρα να ξαναβρίσκει την ηρεμία της. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους θεσμούς πως μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου όλα θα έχουν ρυθμιστεί και οι εκκρεμότητες θα έχουν διευθετηθεί, ενώ στο τραπέζι είναι και η νέα χαλάρωση των capital controls.

- Σημαντική κινητικότητα καταγράφεται στο κομμάτι των ενεργειακών. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας το Σάββατο στην κοπή της πίτας του Propeler Club, είπε ότι ο όμιλος Μυτιληναίου έχει προγραμματίσει να φέρει στην Ελλάδα δύο ακόμη φορτία φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα ο όμιλος Κοπελούζου προσπαθεί να ξαναζεστάνει το deal που είχε στα σκαριά με τους Κινέζους για τα ανανεώσιμα.

- Για νέες δραστηριότητες στον τομέα των τροφίμων φαίνεται πως ανοίγει τα φτερά του ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθεί η απόκτηση μικρού ποσοστού από τον επιχειρηματία στην εταιρεία «Mέγας Γύρος». Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για προσωπική συμμετοχή του Σπ. Θεοδωρόπουλου και όχι της Chipita. Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιες πληροφορίες κυκλοφορήσαν πέρυσι και είχαν διαψευστεί.

- Προχωρεί και μάλιστα γρήγορα η διαδικασία για την δημοπράτηση του καζίνο στο Ελληνικό που θα ανοίξει το δρόμο για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου.

- Folli Follie: Μεγάλα κενά εξακολουθούν να υπάρχουν σε σχέση με το σκάνδαλο της εταιρείας που συγκλόνισε και στιγμάτισε το ελληνικό χρηματιστήριο. Ένα σημαντικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο -πάρα την εμπλοκή τόσων νέων προσώπων στη διοίκηση και τόσων ελεγκτικών εταιρειών αλλά και της Δικαιοσύνης- είναι πού κατέληξαν τα 450 εκατομμύρια που πήρε η εταιρεία από τις εκδόσεις ομολόγων. Μιλάμε για πραγματικό χρήμα που κανείς δεν έχει πει πού κατέληξε.