Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, 00:02

-A +A

Black Box 27/1/2020

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, 00:02
-A +A

- Κοιμηθήκαμε ευτυχισμένοι την Παρασκευή από την αναβάθμιση της Fitch και ξυπνάμε τη Δευτέρα με τον κορονοϊό να απλώνεται σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία, Ιαπωνία και τη Wall Street να έχει αγχωθεί με τις εξελίξεις.

- Και εκτός από τον κορονοϊό μπλέξαμε και με την Praxia Bank. Το μπαλάκι έχει περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος που καλείται να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις. Μπορεί ο κ. Bob Diamond να πουλήσει όπου γουστάρει;  Η απάντηση είναι αρνητική και για αυτό κυκλοφορούν σενάρια που φέρνουν στο τραπέζι την Duet, που είχε πουλήσει την τότε Credicom στον κύριο Diamond. Άλλωστε οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται.

- Η Τράπεζα της Ελλάδος όπως και κάθε κεντρική τράπεζα όταν εγκρίνει την πώληση μιας τράπεζας έχει υποχρέωση μεταξύ άλλων να ελέγξει και την οικονομική ευρωστία του μετόχου. Μπορεί η Viva επειδή έχει πάρει πρόσφατα 60-70 εκατ. από το venture capital Hedosophia να υποστηρίξει την Praxia; Είναι δυνατόν με ΕBIDTA της τάξης των 1,2 εκατ. να πάρει πάνω της την τράπεζα;

- Η συμφωνία μεταξύ Diamond και Viva δεν έχει κλείσει ακόμη και η προθεσμία της Τράπεζα της Ελλάδος λήγει την Παρασκευή. Το ενδεχόμενο παράταση είναι μάλλον δύσκολο καθώς τον Φεβρουάριο τα κεφάλαια της Praxia γυρνούν αρνητικά. Η Viva γοήτευσε τον κ. Diamond επειδή προσέφερε διπλάσιο τίμημα σε σχέση με την Παγκρήτια. Σημειώστε πως ο ιδιοκτήτης της Viva συναντήθηκε και με τον κεντρικό τραπεζίτη και συζήτησαν σχετικά.

-Τι αγοράζει ο επενδυτής που θα αναλάβει την Praxia; Τίποτε είναι η απάντηση ενώ ταυτόχρονα καλείται για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης να καλύπτει ορισμένα έξοδα, όπως πχ ενοίκιο 75.000 ευρώ για τα γραφεία της τράπεζας στη λεωφόρο Κηφισίας. Για να τελειώσει η μεταβίβαση (εγκρίσεις ΤτΕ, SSM, υποβολή business plan κλπ) θα απαιτηθεί (σε ένα καλό σενάριο) χρόνος πέντε - έξι μηνών. Σ' αυτό διάστημα κάποιος πρέπει να καλύπτει τα έξοδα και η Viva δεσμεύεται ότι θα το πράξει. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος σε τρεις- τέσσερις μήνες τα δεδομένα να αλλάξουν, πχ επειδή ο SSM αργεί, και ο επενδυτής να αλλάξει γνώμη. Όλα αυτά πρέπει να ζυγιστούν κατάλληλα από την ΤτΕ που θα λάβει τις αποφάσεις.

- Αν υποθέσουμε ότι η Viva αποκτά την Praxia δεν θα είναι λογικό να γυρίσει όλα τα Viva Wallets σε λογαριασμούς; Κι αν εκδηλωθεί μία κυβερνοεπίθεση τι θα συμβεί τότε; Γιατί επιθέσεις στα συστήματα πληροφορικής όλων των τραπεζών γίνονται συχνά αλλά δεν διαφημίζονται για προφανείς λόγους. Εκτός αυτών είναι γνωστό ότι κυβερνοεπιθέσεις έχουν δεχθεί κατά καιρούς Υπουργεία, η Τράπεζα της Ελλάδος,  θυγατρική της MIG κά. Σημειώστε ότι τράπεζες έχουν στην άκρη ένα σημαντικό κεφάλαιο για να καλύπτουν λειτουργικούς κινδύνους. Στην περίπτωση της Praxia με τη νέα της ιδιοκτησία, τι ακριβώς θα προβλέπεται;

- Στη στήλη πάντως προκαλεί εντύπωση ότι ενώ η Viva είναι μία δυναμικά ανερχόμενη και πολύ επιτυχημένη εταιρεία στον τομέα της, o όμιλος Λάτση που πρώτος απέκτησε συμμετοχή δεν έλαβε μέρος στην επόμενη αύξηση κεφαλαίου. Στη συνέχεια το ίδιο έπραξε και το fund του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και τώρα βρέθηκε τρίτος μέτοχος, το βρετανικό venture capital που επένδυσε τα 60-70 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί οι παλιοί μέτοχοι μειοψηφίας αφήνουν την ευκαιρία να φύγει από τα χέρια τους; Γνωρίζουν κάτι που εμείς αγνοούμε; Γιατί αν μη τι άλλο, όπως είναι γνωστό σε όλους, διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα.

- Πάμε λοιπόν σε άλλα θέματα, καθώς σήμερα Δευτέρα περιμένουμε τις αποφάσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την πρόταση που έχει κάνει η διοίκηση του Ο.Τ.Ε. σχετικά με τη νέα συλλογική σύμβαση ώστε  να δούμε πως θα συνεχιστεί το σήριαλ.

- Και ενώ στον ΟΔΔΗΧ έχουν αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές, σήμερα βγαίνει στις αγορές και  η FrigoGlass για να διαθέσει ευρωομόλογο 260 εκατομμυρίων στα πλαίσια του σχεδίου της για αποπληρωμή των παλαιών ομολόγων.

- Κατά τα λοιπά την Τετάρτη συνεδριάζει η Fed, ενώ την Παρασκευή είναι  η επίσημη ημερομηνία ημερομηνία του Brexit. Την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη που μας έρχεται, θα συνεδριάσει η BoE.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα