Black Box 26/6/2019

Black Box 26/6/2019

- Η στήλη δεν γνωρίζει αν η αιτία για τη χθεσινή ήπια διόρθωση είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου διαμορφώθηκε χαμηλότερα, στα 916 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1,447 δισ. ευρώ. Γνωρίζει όμως ότι οι γκουρού τους είδους λένε πως είναι πιθανόν μέχρι τις 7 Ιουλίου η χρηματιστηριακή αγορά να είναι σε μια φάση αναστάτωσης. Δηλαδή, ούτε πολύ κάτω, ούτε πολύ πάνω, με διακυμάνσεις, χαμηλό τζίρο κλπ.

- Μια ενδιαφέρουσα επισήμανση που συνήθως περνά απαρατήρητη: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το 2018 είχε τις ακριβότερες τηλεπικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κόστος των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας – περιλαμβανομένου και του κόστους ταχυδρόμησης και σύνδεσης στο διαδίκτυο - ήταν κατά 56,7% ακριβότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Δηλαδή, ΟΤΕ, Vodafone, Wind το έχουν τερματίσει ή είναι ιδέα της στήλης;

- Διαβάζει η στήλη για τον Μάρτιν Τσούρντα του ΤΧΣ ότι είχε ενστάσεις για το deal της Πειραιώς με την Intrum. Aν δεν έκανε τη συμφωνία η Πειραιώς θα έβγαζε το TIER II ή τώρα θα συζητούσαμε τι θα γίνει με την τράπεζα στο τέλος του χρόνου; Είχε ενστάσεις, λέει, και για το deal της Εurobank. Δίχως τη συμφωνία με τη Grivalia, η Εurobank θα μείωνε δραστικά τα NPLs χωρίς να χτυπήσουν τα κεφάλαια της; Είχε, λέει, και με την ΕΤΕ ενστάσεις για διοικητικά θέματα και το business plan.

- Θα πρέπει όμως ο κ. Τσούρντα, που υποτίθεται ότι είναι ο «θεματοφύλακας» των τραπεζών, να απαντήσει: Χωρίς τα παραπάνω θα είχαν ανέβει οι μετοχές των τραπεζών αυξάνοντας την αξία των ποσοστών που ελέγχει το ΤΧΣ (αυτά που έχουμε πληρώσει εμείς δηλαδή) ή οι αποτιμήσεις θα είχαν μείνει καθηλωμένες στα 700 εκατομμύρια;

- Και άντε οι Συριζαίοι είναι στο κόλπο κι έδιναν το πράσινο φως χωρίς να το πολυψάχνουν. Ο SSM γιατί τα ενέκρινε; Γιατί δεν αντέδρασε η Τράπεζα της Ελλάδος; Κάνουν και αυτοί χάρες; Δεν νομίζω. Για αυτό δύο πράγματα μπορεί συμβαίνουν: Ή ο Μ. Τσούρντα είχε δίκιο και δεν μπόρεσε να το επιβάλει, οπότε είναι άχρηστος ή ανακαλύπτει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν, οπότε είναι προβληματικός για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Διαλέγετε και παίρνετε.

- Ο Κώστας Μητρόπουλος (Κantor, Eurobank, ΤΑΙΠΕΔ) μετά από επτά παραγωγικά χρόνια στην PwC αποχωρεί την 1η Ιουλίου για το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

- Ο Μάριος Μπαχάς (Μπαχάς, Γραμματίδης και Συνεργάτες) είναι ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος.

- Την προσωρινή προστασία της Ναυτεμπορικής από τους πιστωτές της αποφάσισε χθες το Δικαστήριο μετά από τη σχετική διαδικασία. Κλείνουν οι λογαριασμοί της εταιρείας και μένει ένας που προστατεύεται για να λειτουργεί η εταιρεία μέχρι τις την εκδίκαση της ειδικής διαχείρισης στις 24 Σεπτεμβρίου. Η στήλη πληροφορείται ότι υπάρχει ισχυρό και ποικίλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ιστορική εφημερίδα, οπότε υπάρχει ελπίδα.

- Εκτός απροόπτου, σήμερα θα γίνει η γενική συνέλευση της Creta Farms, την οποία η στήλη -αν μπορείτε- συστήνει να την παρακολουθήσετε γιατί είναι σίγουρο ότι δεν θα πλήξετε.