Black Box 25/7/2019

Black Box 25/7/2019

- Αλλεπάλληλα ρεκόρ καταγράφει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων με το 10ετές να φτάνει και κάτω από το επίπεδο του 2%. Οι χθεσινές αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα ήταν οι χαμηλότερες από τον Ιανουάριο 2010. Η τάση στα ομόλογα βοηθά τις εισροές ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ, ενώ οι αγορές τελούν σε αναμονή των σημερινών δηλώσεων του Μ. Ντράγκι για τα επιτόκια καταθέσεων.

- Η στήλη έλεγε να κάνει λίγο δημόσιες σχέσεις και να μην γίνεται περισσότερο αντιπαθητική, αλλά δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό: Είναι απογοητευτικό για το ελληνικό χρηματιστήριο να φεύγει η παλαιότερη εισηγμένη (από το 1912), ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος να βρίσκεται στην παραδοσιακή τελετή του Euronext Brussels για την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, και την ίδια στιγμή στο ΧΑ -το οποίο μετά από 107 χρόνια έχασε την ΤΙΤΑΝ- να έχεις τον Νέλλο Κανελλόπουλο σε αντίστοιχη τελετή να δηλώνει «Η σημερινή ημέρα ανανεώνει και συνεχίζει την ιστορική πορεία παρουσίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας του Ομίλου μας με το Χρηματιστήριο Αθηνών». Τι την ήθελαν την τελετή στο ΧΑ; Από πότε γιορτάζονται οι αποτυχίες;

- Ας ελπίσουμε τουλάχιστον η ΕΧΑΕ να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τον ατυχή εορτασμό για την ΤΙΤΑΝ με τις σημερινές ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου.

- Υπάρχει ενδιαφέρον από funds και επιχειρηματίες για την Creta Farms; Φυσικά και υπάρχει αλλά όλοι ανεξαιρέτως, θέτουν όρο το δραστικό κούρεμα των δανείων της αλλαντοβιομηχανίας που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Κι αν αρχίσουν κουρέματα στο υγιές τμήμα των δανειακών χαρτοφυλακίων…

- Κι αφού είμαστε στα θέματα εποπτείας να σημειώσουμε πως οι πληροφορίες που φθάνουν στις ελληνικές τράπεζες θέλουν την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC) να είναι ένας κρίσιμος συντελεστής ο οποίος θα επηρεάσει αισθητά τα αποτελέσματα του νέου κύκλου των stress tests που θα πραγματοποιηθούν το 2020. Τα νέα κάθε άλλο παρά εφησυχασμό προκαλούν, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι οι παράμετροι των stress tests μεταβάλλονται συνεχώς ως και την τελευταία στιγμή, οπότε είναι νωρίς ακόμη για τελικά συμπεράσματα.