Black Box 25/10/2019

Black Box 25/10/2019

- Aν η στήλη το κατάλαβε καλά, η συζήτηση των τραπεζιτών με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου πρέπει να εξελίχθηκε σε ένα bras de fer, το οποίο χωρίς χρήση διπλωματίας και χάριν συντομίας σε ελεύθερη απόδοση θα μπορούσε να ήταν:

Κυβέρνηση: Λοιπόν, παιδιά σοβαρευτείτε και κόψτε τις παράλογες και εξωπραγματικές χρεώσεις

- Τραπεζίτες: Βεβαίως και θα το δούμε, αλλά επ' ευκαιρία τα δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου* πότε θα τα πληρώσετε;

[* Η συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, ύψους 3,2 δισ., φέρει την εγγύηση του Δημοσίου και έχουν δοθεί κατά καιρούς μετά από φυσικές καταστροφές κλπ. Ποσοστό σημαντικά πάνω από το 50% αυτών των δανείων είναι σήμερα κόκκινα.]

- Σε report με ημερομηνία 23/10/19 η Citi κυριολεκτικά αποθεώνει τη μετοχή του ΟΤΕ. «Έχει όλα τα συστατικά» είναι ο τίτλος του report και η Citi εξηγεί γιατί ανεβάζει την τιμή στόχο από τα 15 στα 20 ευρώ: Ο ισολογισμός του ΟΤΕ είναι ισχυρός, η σχέση καθαρού δανεισμού προς ΕBIDTA είναι η χαμηλότερη στον κλάδο. Το spreads στα CDS, γράφουν οι αναλυτές, είναι τώρα χαμηλότερα ακόμα και από ανταγωνιστές όπως η Vodafone, η British Telecom, η TIM.

- Ο ΟΤΕ έχει μειώσει το κόστος προσωπικού κατά 2/3 τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει σχέδια για περαιτέρω αλλαγές στο μίγμα των εργαζομένων. Το 94% των ΕBIDTA προέρχεται από την Ελλάδα και μπορεί να πάει στο 100%, αν ολοκληρώσει επιτυχημένα την έξοδο του από την αγορά της Ρουμανίας. Η Citi περιμένει μερισματική απόδοση 4,3% φέτος, 4,8% του χρόνου και 6,6% το 2021.

- Πάμε τώρα στο σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης που μας έρχεται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με εμπλεκόμενους τους Γ. Νίκα και Τ. Λαβίδα. Στην αγορά κυκλοφορεί ότι η υπόθεση ξεκίνησε πριν περίπου από έναν χρόνο, όταν οι σερβικές αρχές μπουζούριασαν στο Βελιγράδι έναν Ελβετό private banker. Πριν από περίπου δύο μήνες, με διεθνές ένταλμα, εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

- Ο συγκεκριμένος private banker έκανε κάποιου είδους συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές και άρχισε να δίνει ονόματα και διευθύνσεις. Ο Έλληνας που φέρεται να έχει τον κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο, λέγεται ότι τα μάζεψε από τις ΗΠΑ και ήρθε στην ηλιόλουστη Ελλάδα, αμέσως μόλις οι Σέρβοι μάζεψα τον Ελβετό τραπεζίτη. Για αυτό και ήταν ποιο έτοιμος στη διαχείριση της υπόθεσης όταν ξέσπασε, σε αντίθεση με τον άλλο εμπλεκόμενο Έλληνα γόνο, ο οποίος λέγεται ότι αιφνιδιάστηκε.

- Φημολογείται ότι η δουλειά ήταν μεγάλη και τα κέρδη από την εσωτερική πληροφόρηση κατά τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις ήταν της τάξης των 100 εκατ. με άλλους -πιο large- να μιλάνε για 200 εκατ. Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει, ούτε οι αρχές έχουν αποκαλύψει όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους. Υπάρχει λοιπόν έδαφος για θεωρίες συνωμοσίας. Κυκλοφορεί λοιπόν για έλληνες εφοπλιστές, έτερο στέλεχος της Goldman Sachs με ελληνικό επίθετο κόκ Βέβαια πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε τι από αυτά θα αποδειχθεί.

- Επιτέλους. Στην εκπνοή της προθεσμίας που δίνει ο νόμος, ξύπνησε το Υπερταμείο και προσέφυγε νομικά για το σκάνδαλο της Folli Follie.