Black Box 24/9/2019

Black Box 24/9/2019

- Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά το Χρηματιστήριο της Αθήνας αρνιόταν να πάρει μπροστά όταν οι διεθνείς αγορές κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ξαφνικά πως δημιουργήθηκε τέτοιο correlation με τις ξένες αγορές, που μας επηρέασε το κανόνι της Thomas Cook;

- Πράγματι τέτοιες χρεοκοπίες δεν συμβαίνουν κάθε μέρα. Πράγματι είμαστε τουριστική χώρα και υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την πτώχευση. Αλλά υπάρχει καμιά μεγάλη εισηγμένη τουριστική και δεν το ξέρουμε;

- Ασφαλώς η πτώχευση της Thomas Cook επηρεάζει. Οι επιπτώσεις θα χρειαστεί αρκετό καιρό για  να εκτιμηθούν. Ωστόσο, οι πιέσεις στο ΧΑ έχουν υπόβαθρο περισσότερο στο κακό κλίμα που προκαλεί ένα διεθνές κανόνι, παρά σε άλλους παράγοντες. Με δυο λόγια οι πιέσεις στο ΧΑ είναι πρόβλημα επενδυτικής ψυχολογίας και συνεπώς πρόσκαιρες.

- Κάποτε ήταν είδηση. Τώρα όσο επιστρέφουμε προς την κανονικότητα το ενδιαφέρον περιορίζεται. Η στήλη αναφέρει τα παραπάνω επειδή μέσα σε κλίμα αδιαφορίας ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ θεσμών και Κυβέρνησης. Πιθανόν ο επόμενος καταλύτης για την ελληνική οικονομία να είναι η προγραμματισμένη αξιολόγηση της S&P που θα ανακοινωθεί στις 25 Οκτωβρίου.

- Από παρουσιάσεις πάντως πάμε καλά. Με ελληνική συμμετοχή ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο το Financials CEO Conference της Bank of America Merrill Lynch το οποίο και θα ολοκληρωθεί στις 26 Σεπτεμβρίου.

- Οι προβολείς δεν είναι στραμμένοι στον ασφαλιστικό κλάδο όπως συμβαίνει στις τράπεζες, αλλά ότι βιώνουν οι τράπεζες με την ανάγκη μείωσης του προσωπικού λόγω αλλαγών στην τεχνολογία, στο μοντέλο ανάπτυξης κλπ θα το περάσουν και οι ασφαλιστικές εταιρίες με τα δίκτυα των πωλητών.

- Φιλόδοξα σχέδια και επεκτατικές διαθέσεις στο χώρο της ιδιωτικής υγείας έχει το Oaktree Capital Μanagement μετά την εξαγορά του ΙΑΣΩ. Προθέσεις που ενδεχομένως αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει και του προγραμματισμού στην Τράπεζα Πειραιώς για πώληση του Ερρίκος Ντυνάν με διεθνή διαγωνισμό.