Black Box 24/7/2019

Black Box 24/7/2019

- Επτά ημέρες μας χωρίζουν από την 31η Ιουλίου, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Εθνικής η οποία μεταξύ άλλων θα εκλέξει το νέο ΔΣ. Το ΤΧΣ συνεχίζει να είναι σταθερά προσηλωμένο στην πολιτική πλήρους ελέγχου του ΔΣ της ΕΤΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέλευση όσοι προσδοκούν πως θα δοθεί η μητέρα των μαχών θα διαψευστούν, καθώς ο Πρόεδρος της ΕΤΕ υπέστειλε τη σημαία του ανένδοτου αγώνα που είχε κηρύξει, κοινώς προσαρμόστηκε στις επιταγές του ΤΧΣ.

- Κατόπιν του συμβιβασμού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ. Τσούρντα προωθεί την Αικ. Μπερίτση για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΤΕ. Οι αρχικές προθέσεις ήταν η κ. Μπερίτση να αναλάβει πρόεδρος της Εθνικής αλλά προς το παρόν ο κ. Μιχαηλίδης παραμένει στη θέση του. Στην αγορά όμως φημολογείται ότι τόσο ο κ. Μιχαηλίδης όσο και ο κ. Τσούρντα κάπου προς το Φθινόπωρο θα πρέπει να ετοιμάζουν βαλίτσες για να επιστρέψουν στα πατρώα εδάφη.

- Στο μεταξύ η ΕΤΕ με τις πωλήσεις των πακέτων Symbol 1 (1,2 δισ.), Mirror (900 εκατ.), Earth (2 δισ.), έχει ολοκληρώσει πωλήσεις ονομαστικών δανείων (χωρίς τις προσαυξήσεις) ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου η διοίκηση της τράπεζας θα έχει πουλήσει και το Symbol 2 ανεβάζοντας με τα τέσσερα πακέτα το σύνολο των πωλήσεων στα 4,8 δισ.

- Η ευρύτερη δημόσια συζήτηση για το ύψος των NPLs στις ελληνικές τράπεζες, οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί στο παρασκήνιο ο SSM και κυρίως ότι παρά τις σοβαρές προσπάθειες που έχουν καταβάλλει οι τράπεζες το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει σοβαρό, αποδεικνύουν ότι είχαν δίκιο όσοι υποστήριξαν εξαρχής ότι η επιβεβλημένη λύση ήταν η ίδρυση μιας bad bank.

- Σοβαρές επιχειρηματικές κινήσεις που θα δημιουργήσουν μεγάλες υπεραξίες έχει δρομολογήσει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το επόμενο διάστημα. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε σημαντικές δουλειές τόσο στον κατασκευαστικό τομέα όσο και στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων.

- Ζήτημα λίγων ημερών φαίνεται ότι είναι η ανακοίνωση της νέας διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.