Black Box 24/6/2019

Black Box 24/6/2019

- Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι την κρίσιμη ημέρα των εκλογών καθώς ξεκινά η προτελευταία εβδομάδα πριν την τελική αναμέτρηση και οι μηχανές ήδη ζεσταίνονται.

- Το καλό κλίμα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί η Εθνική Τράπεζα καθώς στελέχη της μεταβαίνουν αυτήν την εβδομάδα στο Λονδίνο για επαφές σχετικά με την έκδοση ομολόγου TIER II. Αναλόγως του κλίματος και από τη βολιδοσκόπηση των διαθέσεων θα ληφθεί η τελική απόφαση, αλλά φαίνεται αρκετά πιθανό η έκδοση να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

- Είμαστε σε μεταβατική περίοδο και οι προβλέψεις αυτό το διάστημα είναι πάντοτε παρακινδυνευμένες καθώς στην κυβέρνηση μαζεύουν από τα υπουργικά γραφεία φακέλους, προσωπικά αντικείμενα κλπ, ενώ γενικότερα τους απασχολούν άλλα πράγματα. Υπό αυτήν λοιπόν την αίρεση είναι πιθανόν την επόμενη Δευτέρα, 1η Ιουλίου, να ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

- Η Grant Thornton πιθανόν επειδή μέτρησε και η εμπειρία της στο συγκεκριμένο θέμα (ΔΟΛ, Μega κλπ) ανέλαβε καθήκοντα ειδικού εκκαθαριστή για την ιστορική οικονομική εφημερίδα Ναυτεμπορική.

- Με την ευκαιρία σημειώστε πως η Grant Thornton έχει αναλάβει και την εκποίηση της ταινιοθήκης του Mega. Ο διαγωνισμός που προγραμματιζόταν για τον Ιούνιο, αναβλήθηκε προσωρινά και θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις εκλογές.

- Σήμερα στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της Μυτιληναίος.

- Η ακτοπλοϊκή εταιρεία Attica Group που ανήκει στον όμιλο της MIG βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 175 εκατ. Το επιτόκιο, αν και ακόμα η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί, λέγεται ότι θα είναι 3,25%, ενώ σημειώστε πως το συγκεκριμένο ομολογιακό έχει μία πρωτοτυπία για την ελληνική αγορά: Είναι το πρώτο που εκδίδεται με διασφάλιση τα πλοία της εταιρείας.

- Αναφερθήκαμε προηγουμένως  σε μεταβατικές περιόδους όπου υποτίθεται ότι δεν γίνονται δεσμευτικές ενέργειες από τους απερχόμενους, αλλά την άλλη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πάρει προσφορές για μίσθωση νέου κτιρίου γραφείων, μετά το φιάσκο με το κτίριο του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου. Στην αγορά οι κακές γλώσσες λένε πως η διαδικασία περιλαμβάνει συγκεκριμένες κτηριακές προδιαγραφές -σχεδόν φωτογραφικές- προκειμένου η Επιτροπή να μεταφερθεί σε ιδιωτικό κτίριο στη συμβολή Πανεπιστημίου και Αμερικής.

- Η στήλη δεν πιστεύει τις κακές γλώσσες και θεωρεί μάλλον κακόβουλα τα όσα διαδίδονται, αλλά είναι γεγονός ότι οι προδιαγραφές του κτιρίου που θέτει η Επιτροπή δημιουργούν κάποια ερωτήματα. Για παράδειγμα το κτίριο στα περίπου 4.000 τμ πρέπει ανά 300 τμ να έχει κουζίνα με «ερμάριο πιατοθήκη» (Αν διερωτάστε για το υλικό μελαμίνης). Το γραφείο του προέδρου πρέπει να είναι περίπου 50 τετραγωνικά. του ΔΣ περίπου 60 τετραγωνικά, τα δύο γραφεία των αντιπροέδρων από 40τμ της γενικής διευθύντριας 30 τμ κόκ ενώ πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες υποδομές ψύξης για το data room. Επίσης πρέπει να είναι και φρεσκοβαμμένο ενώ το ενοίκιο για τα 12 χρόνια της μίσθωσης θα είναι μηνιαίως 81.600 ευρώ. Πάντως Λάμπη μου, εσύ κορδέλα δεν θα κόψεις.