Black Box 24/4/2019

Black Box 24/4/2019

- Με συγχωρείτε, αλλά τι ψυχρολουσία ήταν αυτή από τη ΔΕΗ; Ζημίες μετά από φόρους 542 εκατ. ή 903 εκατ. αν συμπεριληφθούν και οι διακοπτόμενες δραστηριότητες, δηλαδή οι μονάδες Μελίτη και Μεγαλόπολης. Η βουτιά της μετοχής στο Χρηματιστήριο είναι το λιγότερο. Άλλωστε με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η επιχείρηση για το 2018 και λίγο έπεσε.

- Σχεδόν όλα τα μεγέθη της ΔΕΗ εξελίχθηκαν προς το χειρότερο. Μειωμένος τζίρος, μειωμένα EBIDTA, σταθερή μείωση των μεριδίων αγοράς κόκ. Και μαζί με όλα αυτά, ως επιστέγασμα η δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Μ. Παναγιωτάκη ότι η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μην μετακυλίσει τις επιπτώσεις στους καταναλωτές. Σαν να μας λέει το μαγαζί καταρρέει αναπόφευκτη η αύξηση των τιμολογίων, όχι για να εξυγιανθεί η ΔΕΗ αλλά για να καθυστερήσουμε λίγο ακόμα την κατάσταση, να κλοτσήσουμε το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω. 

- Μπορεί η ΔΕΗ να καταρρεύσει; Όχι φυσικά γιατί έχει συστημική βαρύτητα. Θα κατέρρεε όλη η αγορά ενέργειας ενώ θα ταρακουνούσε άσχημα και το τραπεζικό σύστημα αφού η κάθε συστημική τράπεζα έχει δάνεια της τάξης των 500 ως 600 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Αλλά από την επιδείνωση των αποτελεσμάτων του 2018, είναι προφανές ότι για τη ΔΕΗ χρειάζονται άμεσες και τολμηρές αποφάσεις. Αντ'' αυτών ο κ. Παναγιωτάκης μας λέει ότι πρέπει να αυξήσει τα τιμολόγια, αίτημα που έκοψε ο Γ. Σταθάκης λόγω εκλογών.

- Πολιτική με τσίπουρα δεν γίνεται σύντροφοι. Η ΔΕΗ είναι στο όριο. Υποθηκεύει περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για το σοβαρότερο πρόβλημα που ετοιμάζεται να κληροδοτήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση. Καημένε Μητσοτάκη τι σε περιμένει…

- Προς τη Διοίκηση του ΧΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Είναι δυνατόν μια εισηγμένη να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όταν έχει να εκδώσει ετήσιο ισολογισμό από τη χρήση 2016; Ασφαλώς και όχι. Ο λόγος για τη Euromedica και την αύξηση των 60 εκατ. όπως και την επανεκλογή του ίδιου ΔΣ που ανακοινώθηκε χθες. Προφανώς πρόκειται για έναν ελιγμό απελπισίας του Θ. Λιακουνάκου για να καθυστερήσει τον επικείμενο εξοστρακισμό του.

- Και επειδή ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει αύξηση κεφαλαίου καλό είναι οι χρηματιστηριακές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση. Κατανοητό είναι ο Θ. Λιακουνάκος να θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της πιο ισχυρής εταιρίας του πάλαι ποτέ κραταιού ομίλου του. Αλλά πλέον δεν είναι δυνατόν.

- Σενάριο έκδοσης επταετούς ομολόγου επεξεργάζεται τώρα ο ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο χρόνος για τη νέα έξοδο αρχίζει να μετρά αντίστροφα από τις αρχές Μαΐου.

- Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων για την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αιτήσεις από τους δανειολήπτες, στα πλαίσια του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Φαίνεται ότι το εγχείρημα συνάντησε τεχνικές και άλλες δυσκολίες, με αποτέλεσμα η πλατφόρμα να μην προβλέπεται πως θα λειτουργήσει ως και τον Ιούνιο. Συνεπώς προκύπτει κενό και όλα αυτά θα συζητηθούν σήμερα.