Black Box 23/4/2019

Black Box 23/4/2019

- Νέους κύκλους έντασης και κλιμάκωσης της σκανδαλολογίας φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένουμε μετά το Πάσχα. Οι φήμες αναφέρουν για νέες διώξεις, νέες δικογραφίες στη Βουλή κλπ.

- Σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσουν τον τερματισμό των εξαιρέσεων για τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν επιβάλλοντας πλήρες embargo. Ως τον Μάιο 2018 για ΕΛΠΕ και Motor Oil οι εισαγωγές αντιπροσώπευαν το 25% του συνόλου. Στη συνέχεια οι δύο εταιρείες διύλισης είχαν μηδενίσει τις εισαγωγές. 

- Στις 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο η παρουσίαση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου της Εθνικής. Να υποθέσουμε ότι ως τότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο κύκλος της αλλαγής των στελεχών της ΕΤΕ ώστε να υπάρχει, ιδιαιτέρως μεταξύ των γενικών διευθυντών, το κατάλληλο κλίμα συνεργασίας που θα βοηθήσει στην εφαρμογή του νέου επιχειρηματικού σχεδίου.

- Μπορεί οι τραπεζικές μετοχές να ανέκαμψαν από τα χαμηλά, αλλά στο Λονδίνο οι διαχειριστές των funds προβληματίζονται. Ασφαλώς και έχει διαμορφωθεί μια ευνοϊκή συγκυρία για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά παρά τη βελτίωση της εικόνας τα προβλήματα παραμένουν. Έχει φανεί φως στην άκρη του τούνελ, ωστόσο η μείωση των NPLs θα «κάψει» κεφάλαια ενώ και το ζήτημα της κάμψης των εσόδων είναι ζωτικό.

- Για αυτό και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αποτελέσματα Α'' τριμήνου που θα παρουσιάσουν οι τράπεζες, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι διατηρούνται αμετάβλητες και οι short θέσεις. Επιπλέον διαμορφώνεται διεθνώς αρνητική συγκυρία, καθώς σύμφωνα με τους FT οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατεβάζουν ταχύτητα στα έσοδα και οι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν στον συγκεκριμένο τομέα κάμψη κατά 24%.

- Ποιο θα είναι το μέλλον της Folli Follie όταν ως το τέλος του έτους θα έχει χάσει σχεδόν όλες τις βασικές αντιπροσωπείες, λίγο-πολύ μπορούμε όλοι να το φανταστούμε. Το αδιανόητο όμως είναι ότι ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η Folli Follie που υποτίθεται ότι αγωνίζεται να αντεπεξέλθει και να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα δεν έχει εκδώσει ακόμη ισολογισμό χρήσης 2017. Ένα πλήθος δικηγόρων και ελεγκτικών εταιριών έχουν εμπλακεί και εισπράττουν μεγάλες αμοιβές, χωρίς ακόμη να υπάρχει εικόνα.

- Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για τις μετοχές των Μινωικών Γραμμών καθώς διαγράφονται από το ΧΑ.