Black Box 22/5/2019

Black Box 22/5/2019

- Υπάρχει πιθανότητα η αγορά να κινηθεί ανοδικά και δυναμικά, αν οι ευρωεκλογές δώσουν ένα καθαρό αποτέλεσμα; Η απάντηση είναι «ναι» και μάλιστα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αν επιβεβαιωθούν από τα γεγονότα μπορεί να προσθέσουν περισσότερα καύσιμα στο πιθανό ράλι του ΧΑ.

- Συγκεκριμένα, μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση της μονάδας των κόκκινων δανείων. Η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Ιntrum βαδίζει προς το τέλος και αναμένεται η τράπεζα να κάνει ανακοινώσεις μετά τις ευρωεκλογές.

- Νέος κύκλος αναστάτωσης ξεκίνησε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς χθες υπέβαλε την παραίτησή της, η Διευθύντρια Εποπτείας των ΑΧΕΠΕΥ κ. Μαρία Διαμαντοπούλου. Μετά την εξέλιξη αυτή από τις τρεις εποπτικές διευθύνσεις της Επιτροπής, οι δύο έχουν μείνει ακέφαλες.

- Η κ. Διαμαντοπούλου ήταν στην ίδια θέση σχεδόν 15 χρόνια με διαφορετικές κυβερνήσεις και διοικήσεις ενώ συγκαταλέγεται στα παλιά και έμπειρα στελέχη της Επιτροπής. Οι λόγοι της παραίτησης δεν έχουν γίνει γνωστοί. Στους διαδρόμους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυκλοφορούν φήμες ότι η παραίτηση προκλήθηκε λόγω των πιέσεων που δεχόταν και τις  οποίες δεν μπορούσε πλέον να αντέξει.

- Μετά την παραίτηση της Α. Δριστά από τη Διεύθυνση Συναλλαγών και την παραίτηση της Μ. Διαμαντοπούλου από τη Διεύθυνση των Χρηματιστηριακών, από τα παλιά στελέχη απομένει στη Διεύθυνση Εποπτείας Εισηγμένων η κ. Η. Κούρκαφα για την οποία φημολογείται ότι προαλείφεται για τη θέση του Β'' Αντιπροέδρου.

- Το ερώτημα είναι αν οι υποχρεωτικές και μη παραιτήσεις που συμβαίνουν τελευταία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής κρίσης που ξεσπά τώρα λόγω των αδιάφορων ή εσφαλμένων χειρισμών του Χ. Γκότση ή αν πρόκειται για ένα πογκρόμ προκειμένου να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και η απερχόμενη διοίκηση τα δικά της παιδιά. Η στήλη θα το διερευνήσει και θα επανέλθει.

- Από την κόλαση στον παράδεισο η μετοχή της Coca Cola HBC. Η αιτία είναι πράγματι το παρασκήνιο πίσω από την εταιρία εμφιάλωσης της Ν. Αφρικής και γειτονικών χωρών. Η εταιρία ανήκε στην μητρική Coca Cola και μπορούσαν να τη διεκδικήσουν οι εμφιαλωτές σε Τουρκία, Αυστραλία και η 3E.

- Στο Λονδίνο διαμορφώθηκε μεταξύ των funds η αίσθηση ότι η 3Ε ήταν πιο κοντά επειδή είχε λιγότερο μοχλευμένο ισολογισμό και συνεπώς ήταν πιο εύκολο να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση για την εξαγορά. Τελικά η μητρική Coca Cola αποφάσισε να κρατήσει την εταιρία εμφιάλωσης της Ν. Αφρικής (ελέγχει το 65%) γιατί στο παρελθόν την είχε αγοράσει ακριβά και οι προσφορές που πήρε απείχαν σημαντικά από την τιμή που είχε στα βιβλία της.