Black Box 22/11/2019

Black Box 22/11/2019

-H είδηση της ημέρας δεν είναι άλλη από το 5ετες eurobond της Μυτιληναίος για το οποίο αργά χθες το απόγευμα άνοιξε το βιβλίο και αναμένεται να κλείσει σήμερα. Με όπλο και την καλή αξιολόγηση από S&P και Fitch, η Μυτιληναίος σηκώνει 500 εκατ. ευρώ από διεθνείς επενδυτές, εξέλιξη που δείχνει την αξιοπιστία του ομίλου αλλά και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς τη χώρα.

-Στο Χρηματιστήριο φημολογείται ότι οι αντιστάσεις που παρουσίασε-  για ένα διάστημα τουλάχιστον- η μετοχή της Πειραιώς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οφείλονται σε στοχευμένες αγορές που έγιναν για να μειωθούν-εξισορροπηθούν short  θέσεις.

-Το 2019 είναι λίγο πριν την εκπνοή του και ουσιαστικά η φετινή χρήση τελείωσε. Το 2020 ξεκινάει μια κρίσιμη διετία καθώς ως το τέλος του 2021, τα 75 δισ. κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών πρέπει να μειωθούν στα 26 δισ. Αυτή η απαίτηση που πρέπει να ικανοποιηθεί στο σύντομο διάστημα των 24 μηνών μπορεί και να μεταβάλει τις σημερινές ισορροπίες του τραπεζικού συστήματος.

-Έγκυρη πηγή που γνωρίζει καλά τον τραπεζικό κλάδο προέτρεψε τη στήλη να μην βιάζεται να ξεγράψει το σενάριο συγχώνευσης με απορρόφηση της Praxia Bank από την Attica bank.

-Είναι εντυπωσιακό πως αλλάζουν ριζικά οι αντιλήψεις. Όταν το σχέδιο Ηρακλής για κρατικές εγγυήσεις στις τιτλοποιήσεις εμφανίστηκε στην αγορά, οι πρώτες εκτιμήσεις στις τράπεζες είναι ότι θα συγκέντρωνε τιτλοποιήσεις δανείων από 3 έως 7 δισ. ευρώ. Στην πορεία το νούμερο των εκτιμήσεων για τα NPEs ανέβηκε στα 12 με 15 δισ. και τώρα γίνεται συζήτηση το ύψος των εγγυήσεων να φτάσει τα 12 δισ.

- Φημολογείται ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσης εξετάζει το ενδεχόμενο η επιχείρηση να αναζητήσει συμμετοχές σε νέες μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών.