Black Box 22/01/2020

- Εντόνως συζητείται στην πιάτσα η πρωτοβουλία της Αttica Bank να προσλάβει τη UBS και την Euroxx ως συμβούλους προκειμένου να διερευνήσουν την αγορά και να εντοπίσουν στρατηγικό επενδυτή για την τράπεζα. Στην αγορά δυσκολεύονται να κατανοήσουν κυρίως γιατί χρειαζόταν να ανακοινωθεί μια τέτοια πρωτοβουλία.

- Κι αν η αναζήτηση κεφαλαίων δεν αποδώσει τα αναμενόμενα; Σε αυτή την περίπτωση τι πρόκειται να συμβεί, αναρωτιούνται και δικαιολογημένα. Το επιχείρημα ότι ήταν υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν την πρόσληψη των συμβούλων δεν στέκει ιδιαίτερα. Εδώ όλες οι συστημικές τράπεζες αναζητούν κεφάλαια και σχεδιάζουν TIER II, είδατε καμία ανακοίνωση;

- Τα λάβαρα του πολέμου ξεδιπλώνουν οι άνθρωποι της Hard Rock και στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για ενέργειες ασφαλιστικών μέτρων, προσφυγής στο ΣτΕ κλπ, καθώς τη Δευτέρα τους κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση της Επιτροπής. Από την κυβέρνηση πάντως ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς έχει τηρηθεί σε σημείο υπερβολής η νομιμότητα στη διαδικασία του διαγωνισμού και υποστηρίζουν ότι αυτό θα αποδειχθεί με μεγάλη ευκολία στην προδικαστική διαδικασία.

- Τους θεσμούς συνάντησαν χθες το απόγευμα οι CEO των τραπεζών με αντικείμενο τη γνωστή θεματολογία, δηλαδή κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, σχέδιο Ηρακλής, κερδοφορία τραπεζών, νέο πτωχευτικό δίκαιο κλπ.

- Επ' ευκαιρία να αναφέρουμε ότι στην αγορά πυκνώνουν οι οπαδοί της άποψης ότι θα καθυστερήσουν οι τιτλοποιήσεις με τον Ηρακλή και ολοκληρωμένες δουλειές δεν πρόκειται να δούμε πριν από τα τέλη του χρόνου. Την ίδια στιγμή δύο τουλάχιστον τράπεζες σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τις τιτλοποιήσεις τους έως το τέλος του έτους και η στήλη θέλει να πιστεύει πως μάλλον ξέρουν καλύτερα.

- Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ με τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται να έχουμε κάποια αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων. Μετά τη συνεδρίαση η κ. Λαγκάρντ θα δώσει την πρώτη ουσιαστική συνέντευξη της, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, οπότε είναι πιθανόν να δώσει στην αγορά μια γεύση των προθέσεων της.

- Υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ που δηλώνουν μόνιμα κέρδη αλλά δεν έχουν διανείμει ποτέ μέρισμα. Γιατί;