Black Box 21/6/2019

Black Box 21/6/2019

-Σχεδόν καθημερινά έχουμε ένα νέο ρεκόρ στην αγορά ομολόγων. Οι προσδοκίες και το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό διογκώνονται. Ενώ σόρταραν τις τράπεζες τώρα βρέθηκαν 135 ξένοι επενδυτές που πρόσφεραν στην Πειραιώς πάνω από 800 εκατ. για να αγοράσουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, που σημαίνει ότι αν στραβώσει άσχημα κάτι, μετατρέπονται σε μετοχές. Με απλά λόγια η εμπιστοσύνη επιστρέφει. Αρκεί βεβαίως το εκλογικό αποτέλεσμα να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες.

-Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ποια θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης όσον αφορά την αγορά. Και δεν μπορεί να είναι άλλη από τη ΔΕΗ. Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν καταστροφικές για την επιχείρηση και η ανάγκη κάποιου ρηξικέλευθου σχεδίου είναι μονόδρομος. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου σχεδίου για τους μετόχους αποτελούν terra incognita. Η μετοχή της ΔΕΗ έχει εξελιχθεί σε χρηματιστηριακό στοίχημα που μπορεί κάποιος να πλουτίσει ή και να χάσει όλα τα χρήματα του. Η ΔΕΗ πάντως την άλλη Πέμπτη έχει τη Γενική της Συνέλευση.

-Ευχάριστη εξέλιξη για την αγορά η δημοσιοποίηση των προθέσεων από τους βασικούς μετόχους της ΠΑΝΓΑΙΑ για σημαντική αύξηση κεφαλαίου. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι το σενάριο εξόδου της ΠΑΝΓΑΙΑ από το Χρηματιστήριο εγκαταλείφθηκε οριστικά.

-Αρχές του επομένου μήνα αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για τον δανεισμό από τη Fortress του ομίλου Στέγγου με 45 εκατ. ευρώ.

-Στην αγορά φημολογείται ότι στις επαφές που έγιναν μεταξύ Εθνικής τράπεζας και ΝΝ για την Εθνική Ασφαλιστική, η Nationale εύσχημα πρότεινε την ενδεχόμενη πώληση κάποιου ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου από την Εθνική Ασφαλιστική, προκειμένου η εταιρία να «ελαφρύνει» δηλαδή οι πιθανές αποτιμήσεις των ενδιαφερόμενων να είναι πιο ελκυστικές.

-Συστηματικές πιέσεις ασκούν οι πιστώτριες τράπεζες στην Creta Farm προκειμένου η εταιρία να αποκτήσει νέο management το οποίο δεν θα συνδέεται με τους βασικούς μετόχους της. Μια τέτοια απόφαση όμως πρέπει να ληφθεί από το ΔΣ της Creta Farm, οπότε οι τράπεζες εντείνουν τις πιέσεις τους χωρίς μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.