Black Box 2/1/2020

- Σήμερα στις 10 πμ πραγματοποιείται στο Χρηματιστήριο εορταστική εκδήλωση για την πρώτη συνεδρίαση του 2020. Το παρόν θα δώσει -για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, γιατί οι Συριζαίοι το είχαν σε κακό να πηγαίνουν στο Χρηματιστήριο- και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οπότε αναμένεται και αυξημένη συμμετοχή παραγόντων.

- Πάντως η πρώτη συνεδρίαση του χρόνου το 2019 δεν είχε πάει καλά. Ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει 1,30% για να κλείσει στις 650,34 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά Β είχαν καταγραφεί και μεγαλύτερες απώλειες.

- Και επειδή τελευταία πολύς λόγος γίνεται από τους αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι Β εκτός του τραπεζικού κλάδου οι αποτιμήσεις έχουν ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό προσδοκίες του 2020, η στήλη θέλει να θυμίσει ότι στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου πέρυσι, η μετοχή από τα blue chips Β που είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση, ήταν αυτή της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ η οποία έπεσε 8,33%. Πείτε μου τώρα, τι σχέση έχει η τότε ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ με τη σημερινή; Στο μετοχολόγιο υπάρχει πλέον η στρατηγική συμμετοχή των ολλανδών, που ως γνωστόν έχουν βαθιές τσέπες, ενώ ξεκινά φέτος η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι όπως άλλωστε και του καζίνο στο Ελληνικό για το οποίο η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ έχει ορατό προβάδισμα.

- 'Η πείτε μου τι σχέση Β με το παρελθόν έχει ο όμιλος Μυτιληναίου, όταν στο εννιάμηνο του 2019 έκανε τζίρο 1.547 δις παρουσιάζοντας αύξηση 42,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και τα EBIDTA του αυξήθηκαν κατά 13,7%; Β 'Η σκεφτείτε τι σχέση έχουν τα σημερινά ΕΛΠΕ με τα προηγούμενα χρόνια, όταν το πάνω χέρι στη διαχείριση έχει περάσει στον όμιλο Λάτση;

- Οι χρηματιστές πάντως θεωρούν πως η σημερινή αλλά και η αυριανή συνεδρίαση είναι περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα και δεν περιμένουν να εκδηλωθούν δείγματα των διαθέσεων που έχουν οι επενδυτές για το ελληνικό Β χρηματιστήριο το 2020. Όπως λένε, από Τρίτη τα νεώτερα που θα γυρίσουν στα γραφεία τους και οι ξένοι θεσμικοί.

- Αν και είμαστε κοντά στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο υπάρχουν γεγονότα που δημιουργούν κλίμα: Το πρώτο και σοβαρότερο είναι οι υπογραφές που θα μπουν σήμερα στην Αθήνα για τον αγωγό East Med. Το δεύτερο αύριο Παρασκευή είναι η συνεδρίαση της Ομοσπονδίας εργαζομένων του Ο.Τ.Ε. που θα πάρει αποφάσεις για το μέλλον της απεργίας που έχει κηρύξει στον οργανισμό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

- Μια κατηγορία μετοχών για την οποία Β το 2020 μπορεί να αποδειχθεί χρυσή χρονιά Β είναι αυτή Β του κλάδου της πληροφορικής. Μόνον τα έργα που πρόκειται να βγάλει μέσα στο 2020 το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στα πλαίσια προγραμματισμένων δράσεων για την ψηφιοποίηση του Κράτους, ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Οι διαγωνισμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι και ξεκινούν από τον Ιανουάριο. Οπότε οι προκλήσεις για Quest, Byte , Singular Logic, MLS κλπ είναι πολλές.

- Αρκετές εκπλήξεις οι οποίες φαίνεται ότι θα προκαλέσουν και κάποιες υποχρεωτικές αλλαγές και ανακατατάξεις στις συνθέσεις των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων φαίνεται ότι περιλαμβάνει και το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση που πρόκειται να κατατεθεί μέσα στο μήνα στη Βουλή για ψήφιση.