Black Box 21/01/2019

Black Box 21/01/2019

- «Καλημέρα τρόικα» θα πούμε σήμερα όλοι μαζί, καθώς ξεκινάει ο δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος που έχει ως βασικό σύνθημα: «πάμε γρήγορα». Μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και ο στόχος είναι τα συμπεράσματα να τεθούν στο τραπέζι του Eurogroup της 31ης Ιανουαρίου.

- Δεν σημαίνει όμως ότι η ταχύτης του ελέγχου μειώνει τη σημασία του. Από τα βασικότερα θέματα που πρόκειται να ξεκαθαρίσουν -εν μέρει έστω- κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι το περίφημο Αsset Protection Scheme. Πολλές κρίσιμοι παράμετροι που σχετίζονται με την πρόταση των APS θα συζητηθούν και θα συμφωνηθούν.

- Με την ευκαιρία και επειδή πολλά ακούγονται στην αγορά, η πραγματικότητα είναι ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει προχωρήσει αρκετά όσον αφορά το τεχνικό μέρος του. Υπ'' αυτήν την έννοια, η εβδομάδα αυτή είναι σημαντική, γιατί στη διάρκειά της και εκτός απροόπτου πρόκειται να λάβει το πράσινο φως, ώστε στη συνέχεια να σταλεί στην DG Comp, που  είναι και το καθοριστικό στάδιο έγκρισης, έχοντας ήδη όμως τις ευλογίες της ΕΚΤ και των υπόλοιπων θεσμών.

- Με απλά λόγια εάν τρέξουμε, που φαίνεται ότι διάθεση υπάρχει, είναι πολύ πιθανό στο τέλος Φεβρουαρίου ή κάπου εκεί γύρω, η διαδικασία να τελειώσει και το εργαλείο των APS να είναι στη διάθεση των τραπεζών.

- Στο μεταξύ σημειώστε πως προχωρεί και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε παρουσίαση στον SSM, όπως και σε επιλεγμένους επενδυτές στο Λονδίνο. Δεδομένου ότι πρόκειται για σχέδιο που περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες σε σχέση με το ΑΡS που βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αρχίσει να μπαίνει στις ράγες.

- Αυτά όσον αφορά τα γενικά. Πάμε τώρα στα ειδικότερα: Έντονες διεργασίες είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στην τράπεζα Αττικής, προκειμένου να αποχωρήσει ο πρόεδρος της τράπεζας Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Παρά το γεγονός ότι κέρδισε τον αγώνα με τεχνικό νοκ-άουτ, τελικά αποβάλλεται για αντιαθλητικό παίξιμο.

- Η απομάκρυνσή του είναι πιθανόν να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα, κι αν δε συμβεί, τότε είναι βέβαιο ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες. Η σύγκρουση ωστόσο συνεχίζεται, ευτυχώς όχι με γροθιές αλλά με συνεχείς κατηγορίες, καθώς ο κ. πρόεδρος τα δίνει όλα, μήπως και παρασύρει μαζί του σε παραίτηση και τον διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πανταλάκη. Όλα λοιπόν είναι πιθανά, ακόμη και αυτά που ακούει η στήλη, ότι διάδοχος του κ. Ρουμελιώτη στην τράπεζα Αττικής θα είναι η γνωστή σε όλους μας κ. Κερασίνα Ραφτόπουλου.

- Περιμένοντας λοιπόν τις εξελίξεις στην τράπεζα Αττικής, η στήλη σας μεταφέρει σε ένα άλλο πολεμικό μέτωπο, αυτό της Εθνικής Τράπεζας. Τσάμπα ο Γιάννης Στουρνάρας έβαλε προσφάτως το γαλάζιο κράνος και προσπάθησε ως επόπτης να αναλάβει ρόλο κυανοκράνου και να καταπραΰνει τα πνεύματα. Ο πρόεδρος της Εθνικής, ο επονομαζόμενος πλέον στους διαδρόμους και αδάμαστος Κώστας, λόγω του ανήσυχου πνεύματος και των συνεχών επιθέσεων που εξαπολύει, δεν δείχνει διατεθειμένος να κατεβάσει τους τόνους και κυρίως να παραδώσει τα άρματα.

- Τελευταία λοιπόν, ο αδάμαστος Κώστας έχει εγείρει θέμα και ζητά να αποκτήσει η Εθνική Τράπεζα αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο. Έναν άνθρωπο δηλαδή που θα αναπληρώνει τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά και φυσικά θέλει να τον διαλέξει ο ίδιος. Έλα όμως που ο Π. Μυλωνάς έχει δηλώσει ευθαρσώς και κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμεί να έχει αναπληρωτή. Οπότε αυτή είναι η νέα εστία τριβών στη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και η στήλη εύχεται ολόψυχα καλά ξεμπερδέματα.