Black Box 20/11/2019

Black Box 20/11/2019

- Γενικά δεν ξέρω αν διανύουμε περίοδο που είναι ανάδρομος ο Ερμής, αλλά στην πιάτσα κυκλοφορεί πως σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο με παραδοσιακή ισχύ τις τελευταίες δεκαετίες, τελευταία υπάρχουν πολλά νεύρα.

- Χθες οι CFO των τραπεζών είχαν σύσκεψη με στελέχη της DG Comp και τον υφυπουργό για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γ. Ζαββό. Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι CFO να πάρουν απευθείας οδηγίες από την «πηγή» για τον Ηρακλή. Δηλαδή πως θα παρακολουθούν την εξέλιξη των ΝPEs, τι πρέπει να αποφεύγουν για να μην θεωρηθεί κρατική βοήθεια, πως θα το αποτυπώνουν στα βιβλία τους κλπ.

- Γενικότερα οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα έλαβαν με αρκετή σαφήνεια εντολές από τον SSM για αξιοποίηση των κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή. Κι επειδή όπως όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην αρχαία Ρώμη, τώρα όλες οι τιτλοποιήσεις οδηγούν στον Ηρακλή, οι τράπεζες ζητούν οι κρατικές εγγυήσεις από 9 δισ. να αυξηθούν στα 12 δισ. όπως και προφανώς θα γίνει.

- Στο επίκεντρο η Alpha Bank λόγω της mega-τιτλοποίησης, του carve out και των στόχων για ΝPE μικρότερο του 20% και NPL λιγότερο από 10%. Το deal της Alpha Bank καθιστά τη Cepal τον μεγαλύτερο εγχώριο παίκτη στη διαχείριση  NPEs, καθώς στα 13 δισ. που ήδη διαχειρίζεται θα προστεθούν και τα 12 δισ. της τιτλοποίησης, όπως και τα υπόλοιπα δάνεια της Alpha  με αποτέλεσμα τα υπό διαχείριση NPEs να προσεγγίσουν τα 30 δισ. Συνεπώς έχουμε τη Cepal με 30 δισ. την Ιntrum να έπεται με 27 δισ. και περιμένουμε τις αποφάσεις της Εurobank για να διαμορφωθούν οι ισορροπίες στην ελληνική αγορά.

- Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για να ολοκληρωθεί η τεχνολογική και άλλη προετοιμασία της Praxia bank χρειάζονται ακόμη περίπου 6 μήνες. Όταν θα έχει «κουμπώσει» το σύστημα, δηλαδή κάποια στιγμή προς το β' τρίμηνο 2020, θα χρειάζεται τότε περίπου 200 εκατ. κεφάλαια για να δουλεύει στο φουλ.

- Οι πληροφορίες όσον αφορά το deal της Praxia bank με την Αttica Bank παραμένουν οι ίδιες. Δηλαδή υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες που περιορίζουν αρκετά τις πιθανότητες, αλλά δεν έχει «πεθάνει». Τα νεώτερα είναι οι φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά και θέλουν σοβαρό επιχειρηματία να ενδιαφέρεται για την Praxia bank. Άλλωστε η αναζήτηση λύσης είναι ο λόγος που ήρθαν στην Αθήνα οι άνθρωποι της Atlas.