Black Box 20/05/2019

Black Box 20/05/2019

- Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών καθώς από την 26η Μαΐου μας χωρίζει λιγότερο από μια εβδομάδα. Οι επόμενες ημέρες μέχρι και την Τετάρτη είναι πονηρές, καθώς είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα που απομένουν για να δοθούν στους πολιτικούς αντιπάλους χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Από Πέμπτη και μετά, συνήθως, τα κόμματα υιοθετούν τακτική ήρεμης δύναμης.

- Οι χρηματιστές εκτιμούν πως ξεκινά μια εβδομάδα όπου η αγορά θα κινείται μεταξύ αδιαφορίας και επιλεκτικού ενδιαφέροντος, νευρικότητας και χαλαρότητας, έντονων και χαμηλών διακυμάνσεων τόσο σε συγκεκριμένες μετοχές όσο και γενικά. Με δύο λόγια κάνεις δεν ανοίγει τα χαρτιά του και μετράμε μέρες μέχρι να μάθουμε το εκλογικό αποτέλεσμα.

- Την Κυριακή το βράδυ το κοντέρ μηδενίζει και η αγορά καλείται να αποτιμήσει τρία νέα δεδομένα: Πρώτον, το αποτέλεσμα αυτό καθ'' αυτό και την προοπτική της πολιτικής αλλαγής στη χώρα μας. Δεύτερον, την κατάσταση η οποία θα διαμορφωθεί στην κυβέρνηση μετά το όποιο αποτέλεσμα φέρουν οι ευρωεκλογές. Τρίτον, τη συνολική εικόνα της Ευρώπης που θα συνθέσει η εκλογική αναμέτρηση και στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν ακραίες προβλέψεις, τις επιπτώσεις καταρχήν στο ευρώ.

- Τώρα αν σήμερα θα παραδώσει τελικά η PricewaterhouseCoopers το πόρισμα για την Creta Farms, λίγη σημασία έχει, αφού η αγορά έχει ήδη βγάλει τα συμπεράσματά της. Η ζημιά της Folli Follie ήταν καίρια και τραυμάτισε σοβαρά το ελληνικό χρηματιστήριο επειδή η εταιρεία είχε μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ευρεία διασπορά σε θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού και σημαντικό αριθμό ομολογιούχων. Στην περίπτωση της Creta Farms, η κεφαλαιοποίηση είναι πολύ μικρή και κατά συνέπεια, οι ζημιές και το ρεζιλίκι μένουν εντός των τειχών.

- Δύσκολα προβλήματα και σοβαρές αδυναμίες εισηγμένων από το παρελθόν, στη νέα εποχή αργά ή γρήγορα έρχονται στην επιφάνεια. Η Καθημερινή στο φύλλο της Κυριακής έθιξε την έλλειψη ρευστότητας που απειλεί την Intralot όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Το δημοσίευμα βασίστηκε στην έκθεση πιστοληπτικής αξιολόγησης της Fitch, η οποία επισήμανε ότι η Intralot δεν έχει πρόσβαση σε γραμμές ρευστότητας, αμφισβήτησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Σωκράτης Κόκκαλης για τη διάσωση της εταιρείας, όπως άλλωστε και τη δυνατότητά της να ανταγωνιστεί διεθνείς κολοσσούς.

- Το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν διεργασίες στην αγορά. Για παράδειγμα θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες έναν ακόμα κύκλο συγκέντρωσης στις συνεταιριστικές τράπεζες. Η στήλη πληροφορείται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να υποβάλει όλες τις συνεταιριστικές τράπεζες σε Αsset Quality Review. Πρόκειται για το γνωστό μας από τα stress test, AQR, που σημαίνει ξεσκόνισμα σε βάθος χαρτοφυλακίων και βασικών περιουσιακών στοιχείων των συνεταιριστικών τραπεζών.

- Ο έλεγχος AQR στις συνεταιρικές τράπεζες θα οδηγήσει σε λογαριασμούς κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα πρέπει να ρυθμισθούν άμεσα. Το «έργο» θα το παρακολουθήσουμε να ολοκληρώνεται πλήρως έως το τέλος του έτους.