Black Box 19/11/2019

Black Box 19/11/2019

- Ξεκινούν σήμερα τα roadshow του ομίλου Μυτιληναίου για το ευρωομόλογο. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Ζυρίχη και Άμστερνταμ. Το βιβλίο δεν έχει ανοίξει ακόμη, αλλά η διαδικασία πιθανότατα θα ολοκληρωθεί  μέχρι την Παρασκευή. Για την έκδοση του ευρωομολόγου, ο όμιλος πήρε αξιολόγηση από S&P και Fitch η οποία είναι υψηλότερη από αυτή της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκτός του Μυτιληναίου ανάλογη αξιολόγηση έχουν άλλες τρεις εταιρείες και συγκεκριμένα ΟΤΕ, 3E-Coca Cola και TITAN.

- Οι άνθρωποι της ATLAS είναι από χθες στην Αθήνα και κάνουν τις προγραμματισμένες επαφές. Το σενάριο για deal της Praxia με την Attica Bank, παρά τα εμπόδια που συναντά, είναι ακόμη στο τραπέζι. Μπορεί οι πιθανότητες που συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η συμφωνία να μην είναι πολλές, αλλά ακόμη παίζεται. Εφόσον η ATLAS έχει αποφασίσει να φύγει από την επένδυση της στην Ελλάδα…

- Ειδικά μάλιστα αν αληθεύουν οι φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά  πως η Attica Bank θα χρειαστεί το 2020 να ενισχύσει τα κεφάλαια της.

- Πιθανώς να γνωρίζετε ότι το ΜEGA αρχές Ιανουαρίου επιστρέφει στις οθόνες με πρόγραμμα από την ταινιοθήκη του και από τον Σεπτέμβριο με το κανονικό του πρόγραμμα εμπλουτισμένο με νέες παραγωγές. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν οι τράπεζες κέρδισαν ή έχασαν από το ΜEGΑ, ο τελικός λογαριασμός δείχνει ζημίες.

- Συγκεκριμένα το ομολογιακό της Τηλέτυπος ήταν 98 εκατ. Από την καταγγελία των δανείων μέχρι την ημέρα που έπεσε το μαύρο στο κανάλι οι τράπεζες έβαλαν στο ταμείο 33 εκατ. ευρώ. Συνεπώς από τα 98 εκατ. απέμειναν τα 65 εκατ. Από την  πώληση της ταινιοθήκης οι τράπεζες εισπράττουν 34 εκατ. Αν από το ποσό αυτό αφαιρεθούν τα έξοδα (αμοιβή ελεγκτικής εταιρείας, δικηγόροι, δικαιώματα κλπ) το καθαρό ποσό που θα εισπράξουν οι τράπεζες είναι περίπου 25 εκατ.

- Συνεπώς οι τράπεζες υπέστησαν ζημία της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο για να είμαστε δίκαιοι, ορισμένες τράπεζες συνέχισαν να χρεώνουν τόκους, γεγονός που επιβάρυνε την οφειλή της Τηλέτυπος με περίπου 10 εκατ. Οπότε ουσιαστικά προέκυψε μια ζημία γύρω στα 30 εκατ. ευρώ.