Black Box 19/03/2019

Black Box 19/03/2019

- Στην Ελλάδα αυτό που μισούμε περισσότερο είναι οι αλλαγές. Κάθε είδους. Ακόμη κι αν είναι προς το καλύτερο. Για να τελειώσει μια δουλειά, να ολοκληρωθεί ένα deal χρειάζεται να περάσει από σαράντα κύματα και να ωριμάζει σχεδόν για χρόνια. Από το 2001 λειτουργεί το Ελ. Βενιζέλος, αλλά το παλιό αεροδρόμιο μετά από 18 χρόνια παραμένει χωράφι.

- Βγαίνει από το φούρνο να κρυώσει η πώληση της Attica Group που ανήκει στον όμιλο της MIG, μπαίνει στον φούρνο να ξαναζεσταθεί το Oaktree-ΙΑΣΩ επειδή τώρα έγινε εφικτό να συγκεντρωθεί το 51%. Πάρτε παράδειγμα από Νηρέα και Σελόντα. Το 2010 «χτύπησαν» οικονομικά, το 2017 ξεκίνησε ο διαγωνισμός και σε λίγο συμπληρώνονται από τότε δύο χρόνια και ακόμη η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί.

- Και δεν είναι τα μοναδικά περιστατικά. Δεκέμβριο 2017 ξεκίνησε η Νοmura τον διαγωνισμό για την Forthnet και ακόμη ούτε φως στην άκρη του τούνελ δεν είδαμε. Σχεδόν δύο χρόνια η Εθνική προσπαθούσε να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μοndelez-Chipita σχεδόν επί ενάμιση χρόνο το συζητούσαν πριν «σπάσει» η διαπραγμάτευση.

-Για τις 28 Μαρτίου προγραμματίστηκε το επόμενο ΔΣ της Τράπεζας Αττικής χωρίς να αποκλείεται να συνεδριάσει και νωρίτερα. Νέος πρόεδρος της Attica Bank φαίνεται ότι θα είναι ο Γ. Μιχελής. Αν τελικά αυτό δεν σταθεί εφικτό για θέματα που δεν σχετίζονται με επαγγελματικά ζητήματα, τότε τη θέση θα καταλάβει ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ Σταύρος Παπαγιαννόπουλος ο οποίος ούτως ή άλλως έως 28/3 θα υπογράφει προσωρινά ως πρόεδρος.

-Σημαντικά θέματα για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένουν σε εκκρεμότητα και δημιουργούν μεγάλη απόσταση μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών, απόσταση η οποία πρέπει να διανυθεί για να επιτευχθεί συμφωνία. Το σημαντικό είναι ότι οι δανειστές εγείρουν σειρά ζητημάτων που σχεδόν αλλάζουν τη φιλοσοφία της ρύθμισης, όπως τουλάχιστον την επιθυμούσε για προεκλογικούς λόγους η Κυβέρνηση.

-Παρά την απόσταση, οι εκτιμήσεις εξακολουθούν να είναι ότι η ζυγαριά θα γύρει προς την πλευρά της συμφωνίας. Οι επαφές είναι συνεχείς και γίνεται τεχνική προεργασία, με στόχο αύριο Τετάρτη που έρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, να ξεκινήσει η ουσιαστική και τελική διαπραγμάτευση με τον Ευκλ. Τσακαλώτο.

-Σαφώς η χρηματιστηριακή αγορά ήταν υπερπουλημένη και σαφέστατα με τις τραπεζικές μετοχές είχαν γίνει ακραίες υπερβολές. Όμως η επιθετική άνοδος για τη μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στις πρόσφατες συνεδριάσεις του ΧΑ είχε τελικά και μια ακόμη εξήγηση: Το Marshall Wace που είχε short το 0,90% της Πειραιώς έκλεισε τη θέση του.