Black Box 1/8/2019

Black Box 1/8/2019

- Γλυκά και ήρεμα, χωρίς απρόοπτα και δυσάρεστες εκπλήξεις κύλησε η γενική συνέλευση της Εθνικής. Το ΤΧΣ πέρασε ολοκληρωτικά τη γραμμή του και με μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνέλευση, ουσιαστικά εξέφρασε την ικανοποίηση του και ταυτόχρονα προσπάθησε με δυο καλά λόγια να γεφυρώσει το χάσμα που προκάλεσε η κόντρα με τη διοίκηση.

- Κατά τα λοιπά για όποιον παρακολούθησε την άχρωμη συνέλευση, το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η υπόθεση με το ΛΕΠΕΤΕ πρέπει η διοίκηση της ΕΤΕ να βρει κάποιον τρόπο να τελειώσει. Το ΛΕΠΕΤΕ κυριάρχησε στις ομιλίες των μετόχων ενώ και ο Π. Μυλωνάς αναφέρθηκε σε αυτό. Αλλά κι όταν στη συνέλευση δεν μιλούσαν για το ΛΕΠΕΤΕ και πάλι ήταν το θέμα που κυριαρχούσε. Πιθανόν σε αυτό βοηθούσε η μεγάλη δύναμη ασφαλείας και ελέγχων που είχε αναπτύξει η ΕΤΕ. Για κάθε οκτώ μετόχους (μετόχους, όχι παράγοντες, υπαλλήλους, δημοσιογράφους παρατρεχάμενους κλπ) πρέπει να αναλογούσε ένας άνδρας ασφαλείας. Προς το τέλος της συνέλευσης, που αρκετοί στο μεταξύ είχαν αποχωρήσει, η αναλογία πρέπει να ήταν ένας security προς πέντε μετόχους.

- Πάντως η πιο σουρεαλιστική στιγμή της συνέλευσης ήταν όταν από το βήμα των ομιλητών μέτοχος ζητούσε με πάθος και ιδιαίτερη επιμονή να του πουν ποιος είχε δώσει εντολή στην περυσινή συνέλευση να κλείσει η πόρτα της αίθουσας και να μείνουν εκτός μέτοχοι. Για αυτό η στήλη υποστηρίζει πως το ΛΕΠΕΤΕ είναι μια υπόθεση που πρέπει με κάποιον τρόπο να κλείσει.

- Και αφού ο λόγος είναι περί της επικοινωνίας των τραπεζικών διοικήσεων, να αναφέρουμε πως σήμερα η νέα διοίκηση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος-ΟPTIMA BANK, έχει οργανώσει σε ξενοδοχείο ειδική εκδήλωση για να μιλήσει στο προσωπικό.

- Faralon-ΜΙG-Πειραιώς: Αν και είναι νωρίς ακόμη για να θεωρήσουμε ότι έχει «κλειδώσει» φαίνεται πως πρόκειται για μια καλή και χρήσιμη συμφωνία. 

- Η συμφωνία ήταν απαραίτητη γιατί τον Οκτώβριο έληγαν το δάνειο της Fortress και της Πειραιώς. Η ΜΙG δεν μπορούσε να δανειστεί, ούτε η Πειραιώς μπορούσε να της δώσει νέα δάνεια. Η Faralon είχε πλησιάσει σε ανύποπτο χρόνο την Πειραιώς και είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την ΜΙG.

- Με τα 250 εκατ. της Faralon θα ξεπληρωθούν Fortress και Πειραιώς ενώ η ΜΙG ωφελείται γιατί εξασφαλίζει πως θα παραμείνει ως έχει και δεν θα χρειαστεί να πουλήσει άλλη θυγατρική. Η Πειραιώς ωφελείται γιατί μειώνει τη δανειακή της έκθεση, καθώς τον Οκτώβριο έληγε ένα ομολογιακό που έχει προς τη ΜΙG. Το δάνειο της Fortress είναι 140 εκατ. της Πειραιώς 85 εκατ. ενώ πρέπει να προσθέσετε και τα κουπόνια. Η Faralon με τη συμφωνία για τα 250 εκατ. δίνει λύση στο αδιέξοδο και ουσιαστικά αποκτά τη ΜΙG.