Black Box 18/03/2019

Black Box 18/03/2019

- Με δεδομένη τη δυναμική που έχει αποκτήσει η χρηματιστηριακή αγορά, όλα τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα στρέφονται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τόσο οι δανειστές, όσο και η κυβέρνηση επιμένουν με βασικό σημείο τριβής την ένταξη ή μη και των επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας. Στα υπόλοιπα θέματα (ύψος καταθέσεων, αξία περιουσίας, ημερομηνία που κοκκίνισαν τα δάνεια κλπ.) θα υπάρξει σχετικά εύκολα συμφωνία. Και οι δύο πλευρές επιμένουν πολύ για τα επιχειρηματικά δάνεια και οι αποστάσεις που τους χωρίζουν είναι μεγάλες. Πάντως οι εκτιμήσεις είναι ότι τελικά θα επιτευχθεί συμβιβασμός διότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια ρήξη με τους δανειστές σε αυτή τη φάση.

- Περιορισμένης κλίμακας αλλαγές στους ελληνικούς δείκτες FTSE Θα έχουμε προς το τέλος της εβδομάδας.

- Attica Group: Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και την καλή διάθεση να κλείσει το deal που αλλάζει τα δεδομένα για την ελληνική ακτοπλοΐα, δεν φαίνεται πως θα προχωρήσει εύκολα και γρήγορα, όπως προσδοκούσε η στήλη. Οι δύο προσφορές έχουν εξελιχθεί στην εξής μία: Αυτήν της D&K η οποία πράγματι έχει βάλει πάνω στο τραπέζι 330 εκατομμύρια. Η Goldman Sachs (για μια ακόμη φορά) με την Lone Star είναι ουσιαστικά εκτός διαγωνισμού καθώς η κοινή προσφορά τους είναι μόλις 250 εκατομμύρια. Συνεπώς υπάρχει ένας ενδιαφερόμενος με ικανοποιητικό τίμημα, αλλά και αυτός έχει θέσει όρους καθώς ζητά -όπως είναι λογικό- να διενεργήσει due diligence. Το ζωτικό ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι τι μέλλει γενέσθαι τον Οκτώβριο που λήγουν τα δύο ομολογιακά δάνεια και όπως είναι λογικό και αναμενόμενο οι κάτοχοί τους θα ζητήσουν να πληρωθούν κεφάλαιο και κουπόνια;

- Κάτι ορισμένες άστοχες κινήσεις, όπως π.χ. με το ενοίκιο στο κτίριο που στεγάζεται, κάτι μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία μείωσε τα έσοδα που εισέπραττε από τις εταιρείες χαμηλής διασποράς φτάσαμε στο σημείο τα έσοδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να είναι σε δυσαρμονία με τις δαπάνες της. Οπότε τι απλούστερο από το να κληθούν τα συνήθη θύματα να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη. Κι επειδή οι αυξήσεις των εισφορών είναι κανονιστική απόφαση, την περασμένη Πέμπτη η Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία μετέχουν οι φορείς της αγοράς, συνεδρίασε με την διοίκηση της Επιτροπής προκειμένου να εκφραστούν οι απόψεις και να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση της απόφασης αύξησης των πόρων της Επιτροπής.

- Η πρόταση που κατέθεσε η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προέβλεπε αυξήσεις σε όλο το φάσμα, για τις εισηγμένες, για τα εταιρικά ομόλογα κλπ. Αυτό το οποίο όμως δεν υπολόγισε ο Χ. Γκότσης ήταν η σθεναρή αντίδραση των φορέων της αγοράς. Μπροστά στην ισχυρή αντίδραση, απόφαση δεν ελήφθη, η Επιτροπή αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και το θέμα παρέμεινε ανοικτό. Προφανώς η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα επανέλθει στο άμεσο μέλλον με πρόταση διαμορφούμενη διαφορετικά.

- Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank. Οι αλλαγές στη διοίκηση έχουν δρομολογηθεί και σε πρώτη φάση οι αποφάσεις που περιμένουμε σήμερα θα είναι αυτή της αντικατάστασης του Προέδρου μετά την παραίτηση του Π. Ρουμελιώτη και ο καθορισμός ημερομηνίας για την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διοικητικές αλλαγές.