Black Box 17/01/2020

- Σάλος στην κοσμική Αθήνα. Η Δίωξη Ναρκωτικών εισέβαλε στο σπίτι γνωστού κατασκευαστή, χωρίς να γίνει γνωστό τι ακριβώς βρήκε και αν βρήκε. Το να μπει όμως η δίωξη με ένταλμα εισαγγελέα στο σπίτι ενός επώνυμου είναι έτσι ή αλλιώς είδηση. Περισσότερα προσεχώς, επί της οθόνης. Αν και οι διαρροές σε αυτές τις περιπτώσεις προλαβαίνουν τα επίσημα αστυνομικά δελτία…

- Την UBS και την Euroxx προσέλαβε ως συμβούλους η Αttica Bank προκειμένου να διερευνήσουν την αγορά και να εντοπίσουν στρατηγικό επενδυτή για την τράπεζα. Η Αttica Bank έχει άμεση ανάγκη τα κεφάλαια που θα διαθέσει ο στρατηγικός επενδυτής γιατί έχουν μεσολαβήσει δύο γεγονότα, τα οποία προφανώς ζύγισε η διοίκηση της και προχώρησε στην πρόσληψη.

- Το πρώτο είναι η πτώχευση της Τοξότης του Χρ. Καλογρίτσα. Η συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία ήταν ο μεγαλύτερος εταιρικός δανειολήπτης της Αttica Bank με 120 εκατ. χωρίς εξασφαλίσεις. Από αυτά φαίνεται ότι έχουν ληφθεί προβλέψεις περίπου για τα μισά. Σημειώστε πως το χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων της Αttica Bank είναι περίπου 1,1 δισ.

- Το δεύτερο θέμα είναι τα αποτελέσματα του stress test που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος στις μη συστημικές τράπεζες στα τέλη του 2019. Στην αγορά φημολογείται ότι ο λογαριασμός των κεφαλαιακών αναγκών που θα κληθεί να καλύψει η Αttica Bank είναι διψήφιος και η εκκρεμότητα πρέπει να ρυθμιστεί φέτος.

- Οπότε γίνεται αντιληπτό γιατί προσλήφθηκαν UBS και Euroxx. Τα αποτελέσματα του έργου που θα κάνουν οι δύο σύμβουλοι είναι προφανέστατα σημαντικό. Αν επιτύχουν -όπως όλοι ευχόμαστε- η Αttica Bank θα πάρει μια μεγάλη ανάσα και κυρίως θα μπει σε νέες ράγες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος. Αν το εγχείρημα δεν σημειώσει επιτυχία, τότε θα είναι η δεύτερη τράπεζα που αποτυγχάνει να βρει κεφάλαια μετά την Praxia με ότι αυτό σημαίνει.

- Υπό το μηδέν έχει υποχωρήσει η θερμοκρασία στη σχέση τραπεζίτη με αεικίνητο μεγαλομάνατζερ, ο οποίος ως πραγματική ενσάρκωση του homo universalis στο 21ο αιώνα, ασχολείται και σε σειρά άλλων θεμάτων όπως π.χ. τουρισμό, παραγωγή και διάθεση ελαίων πάσης φύσεως κλπ. Η σχέση δοκιμάζεται καθώς από τότε που ο αεικίνητος manager δημιούργησε τα κατάλληλα  ερείσματα πιέζει τον τραπεζίτη για νέα χρηματοδότηση.

- Σχεδόν πέντε ώρες συζητούσαν χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών με τους ανθρώπους των τραπεζών. Την ατζέντα λίγο πολύ τη φαντάζεστε: Κόκκινα δάνεια με ιδιαίτερη έμφαση στον νόμο Κατσέλη, οι εκκρεμότητες και τα κρίσιμα τεχνικά σημεία του σχεδίου Ηρακλής και το νέο πτωχευτικό δίκαιο.

- Σε σχέση με τον διαγωνισμό για το Καζίνο Ελληνικού ένα χοντρικό χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων έχει ως εξής: Θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου μια εβδομάδα ακόμη μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση. Στη συνέχεια η προδικαστική διαδικασία θα απαιτήσει έναν μήνα.

- Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το εύρος των δικαστικών αντιδράσεων της Hard Rock. Το γεγονός ότι οι εισηγήσεις αλλά και οι αποφάσεις των επιτροπών στις διαδικασίες λήφθηκαν ομόφωνα, λειτουργεί  αποθαρρυντικά για τη Hard Rock καθώς αποδυναμώνει την επιχειρηματολογία της. Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε δρόμο ως την ανάδειξη του οριστικού αναδόχου.