Black Box 16/10/2019

Black Box 16/10/2019

Μεγαλώνει ο προβληματισμός στις χρηματιστηριακές για την αγορά. Είμαστε σε μεταβατική περίοδο, αλλάζει το προφίλ των  θεσμικών που ασχολούνται με το ΧΑ αλλά ο χαμηλός τζίρος δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, αν και χθες ο τζίρος προσέγγισε τον μέσο όρο. Προς το παρόν πάντως, οι κατά καιρούς αντιστάσεις που βγάζει η αγορά στις πιέσεις των πωλητών σώζουν τις εντυπώσεις και συντηρούν το κλίμα.

-Σήμερα στις 8 το βράδυ στο Ζάππειο, η AXIA Ventures δεξιώνεται τους εκατοντάδες καλεσμένους της. Το παρόν αναμένεται να δώσουν κορυφαία στελέχη των τραπεζών.

-Φτιάξε κι εσύ ένα fund, μπορείς. Και ο πρώην αναπληρωτής Διευθύνων της ΕΤΕ, επί των ημερών του αείμνηστου Α. Τουρκολιά, Πέτρος Χριστοδούλου ακολουθεί τα βήματα επιτυχημένων συναδέλφων του και φτιάχνει fund που θα ασχολείται με την έκδοση εταιρικών ομολόγων μικρών εταιρειών.

-Ωραία η πρωτοβουλία του κ. Χριστοδούλου και πάνω σε έναν τομέα τον οποίο γνωρίζει καλά, αλλά στη συμβουλευτική επιτροπή του υπό συγκρότηση fund μετέχει και προβεβλημένος οικονομολόγος της ΤτΕ, οπότε μάλλον έχουμε μια περίπτωση προφανούς ασυμβίβαστου.

-Πως είναι κάτι σκηνές σε κινηματογραφικά έργα που η βάρκα αρχίζει να βάζει νερά ενώ οι καρχαρίες τριγυρίζουν ανήσυχοι το πλεούμενο; Κάπως έτσι είναι τα πράγματα σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο.

-Στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τους επιτελείς της τράπεζας  Πειραιώς να σχεδιάζουν νέο φιλόδοξο πρόγραμμα εθελουσίας που θα τρέξει προς Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόγραμμα με ισχυρά κίνητρα που θα στοχεύει στη μείωση του προσωπικού κατά 800 με 1.000 εργαζόμενους.

-Σήμερα στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα των τραπεζών που ζητούν αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της Creta Farms.

-Tο ΔΝΤ για το 2020 προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο με ρυθμό 2,2%. Η πρόβλεψη είναι αισθητά πιο χαμηλή από αυτήν του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει υπολογίσει την ανάπτυξη στο 2,8%. Το ΔΝΤ έχει χαμηλώσει πολύ τον πήχη και μάλιστα υπολογίζει ότι το Δ' τρίμηνο του 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μόλις 1,4%. Αλλά ποιός παίρνει μετρητοίς τις προβλέψει τους ΔΝΤ; Εδώ… έλεγε ότι οι τράπεζες χρειάζονται 10 δισ. κεφάλαια.