Black Box 16/01/2020

- Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε τέλος Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί πότε θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ο στήλη εκτιμά ότι ο διαγωνισμός -και παρά τα όσα ακούγονται για συνωστισμό μεγάλων επιχειρηματικών ονομάτων - θα εξελιχθεί τελικά σε μια αναμέτρηση μεταξύ του ομίλου Λάτση και Βαρδινογιάννη.

- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ένα μαγαζί με ιδιαιτερότητες τις οποίες οι υποψήφιοι θα υποχρεωθούν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους μόλις αποκτήσουν πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία. Για παράδειγμα ακούγεται στην αγορά ότι η ΔΕΠΑ έχει κλεισμένα συμβόλαια μελλοντικής αγοράς αερίου σε τιμές που θεωρούνται υψηλές. ‘Η υπάρχει η δικαστική διαμάχη με τα Λιπάσματα, όπου αν η εταιρία του Λ. Λαυρεντιάδη δικαιωθεί και σε δεύτερο βαθμό, τότε η ΔΕΠΑ θα κληθεί να καταβάλει μια αποζημίωση που θα υπερβαίνει τα 100 εκατ.

- Ένα άλλο μειονέκτημα για τους επίδοξους αγοραστές είναι ότι λόγω της συμμετοχής των ΕΛΠΕ, τα διυλιστήρια έχουν εκπροσώπηση και συνεπώς πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στο ΔΣ από πρώτο χέρι. Επιπλέον υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν ακόμη σταθμιστεί. Για παράδειγμα, ο όμιλος Μυτιληναίου πραγματοποιεί ήδη μεγάλες εισαγωγές αερίου και η απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν είναι βέβαιο αν περνά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

- Πριν γνωστοποιηθούν οι όροι πώλησης δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις αλλά όλα τα παραπάνω οδηγούν τη στήλη στην εκτίμηση ότι το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας, πιθανότατα θα κριθεί μεταξύ των ομίλων Λάτση και Βαρδινογιάννη. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

- Είναι φανερό στο Χρηματιστήριο πως είναι σε εξέλιξη αναδιαρθρώσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων όπου στο επίκεντρο είναι ο τραπεζικός κλάδος. Στις 8 Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια το 2,75% της Εurobank και το 3,5% της ΕΤΕ και χθες είχαμε επανάληψη του σκηνικού όπου εκτός Εθνικής (διακινήθηκαν 4 πακέτα συνολικής αξίας 8,2 εκατ.) και Eurobank (5 πακέτα συνολικής αξίας 5,2 εκατ.) στο χορό μπήκε και η Alpha Bank με 6 πακέτα αξίας 5,9 εκατ. ευρώ.

- Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα ρευστοποιήσεις από μεγάλα ξένα σπίτια έχουμε και σε blue chips, όπως πχ στη Jumbo. Τέτοιες αναδιαρθρώσεις από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι λογικό βραχυπρόθεσμα να δημιουργούν αβεβαιότητα στους επενδυτές για προφανείς λόγους. Ωστόσο, τέτοιες κινήσεις δημιουργούν τις βάσεις για να κινηθεί η αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

- Είπαμε, αλλά 8.000 ευρώ το μήνα leasing για το ΙΧ δεν τα ακούγαμε ούτε στο ένδοξο παρελθόν, όταν στις τράπεζες έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα.