Black Box 16/01/2019

Black Box 16/01/2019

- Ανεβάζει ταχύτητα η Eurobank για την εφαρμογή του σχεδίου συγχώνευσης με την Grivalia. O εταιρικός μετασχηματισμός της Εurobank είναι ένα τεράστιο, σύνθετο και αρκετά δύσκολο έργο που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα.

- Ο Πρεμ Γουάτσα έχει ακουμπήσει πάνω στο τραπέζι κεφάλαια της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ. Τόσα είναι τα χρήματα που συνολικά έχει επενδύσει στην Εurobank αν υπολογίσουμε και την επένδυση στη Grivalia. Το πόσο των 1,3 δισ. ευρώ καθιστά τον Πρέμ Γουάτσα τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα.

- Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα ακόμη και για τον Ινδο-καναδό δισεκατομμυριούχο και αφεντικό της Fairfax, καθώς το ποσό των 1,3 δισ. αντιπροσωπεύει περίπου το 6,5% των κεφαλαίων του υπό διαχείριση. Οπότε μια προσωπικότητα όπως ο Γουάτσα, αποκλείεται να φύγει από την Ελλάδα με ζημίες.

- Προκειμένου λοιπόν οι μέτοχοι της τράπεζας να βγουν κερδισμένοι, όλα τα κρίσιμα ζητήματα συζητούνται αυτές τις ημέρες στον Καναδά. Για αυτό το λόγο από τη Δευτέρα βρίσκονται στο Τορόντο ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φ. Καραβίας, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Γ. Χρυσικός και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Θ. Καλαντώνης. Μόλις επιστρέψουν, την Πέμπτη, θα πατηθεί το κουμπί για τη διαδικασία μετασχηματισμού της τράπεζας.

- Οι τραπεζίτες πάντως φαίνεται ότι θα χρειαστούν πολύ τύχη. Άνθρωπος που γνωρίζει προσωπικά κι έχει εργαστεί με τον νυν επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια, έλεγε πως κατά τη γνώμη του πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο. «Τι ακριβώς εννοείς;» ρώτησε η στήλη τον συνομιλητή της. Είναι ιδιόρρυθμος, ήταν η απάντηση.

- Αυτά λοιπόν καταθέτει η στήλη και εύχεται καλή τύχη στους τραπεζίτες που θα συναντηθούν μαζί του για πρώτη φορά σε συνέδριο με αντικείμενο τα «κόκκινα» δάνεια που οργανώνουν η PwC Eλλάδος και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στις 24 Ιανουαρίου στην Φρανκφούρτη.

- Σε trading idea που έστειλε χθες σε πελάτες, η ΑΧΙΑ Ventures δίνει σύσταση buy για τη μετοχή της Μυτιληναίος.

- Όπως είναι η κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο, με τα δημόσια έργα να περιορίζονται συνεχώς και δραστικά, σφαγή πρόκειται να γίνει στον διαγωνισμό για την γραμμή τέσσερα του μετρό της Αθήνας. Είναι η τελευταία και προς το παρόν μοναδική μεγάλη δουλειά που υπάρχει στο ορατό μέλλον.

- Με την ευκαιρία σημειώστε πως έχοντας συμπληρωθεί εννέα χρόνια από την πρώτη εξαγγελία, το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου που έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -επιτέλους- έφτασε στην τελική ευθεία. Φεβρουάριο-Μάρτιο πρόκειται να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των δανείων της κοινοπραξίας που το ανέλαβε.