Black Box 15/4/2019

Black Box 15/4/2019

- Η ζωή στην ωραιότερη και εξυπνότερη χώρα του κόσμου κυλάει με τους ρυθμούς που όλοι γνωρίζουμε: Παππάς εναντίον Μαρινάκη με υπονοούμενα για έρευνες, την Παρασκευή εκτός απροόπτου περιμένουμε στο κοινοβούλιο την ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, αποδοκιμασίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες εμφανίσεις τους στη Βόρεια Ελλάδα, περιμένουμε και νέα επεισόδια στην κόντρα με τον Κόκκαλη κόκ.

- Στον υπόλοιπο κόσμο τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς οι αγορές φλερτάρουν με τα ιστορικά υψηλά και αυτό είχε δημιουργήσει, όπως είναι αναμενόμενο, μια κάποια νευρικότητα η οποία -σε κάποιο βαθμό- αγγίζει και εμάς. Η JP Morgan εντυπωσίασε με τα αποτελέσματα της, ενώ όλη την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων σημαντικών εταιρειών της Wall Street οι οποίες θα δώσουν και την βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση. Σημειώστε και την εκκρεμότητα για την εμπορική συμφωνία Κίνας και ΗΠΑ για την οποία ο Στίβεν Μνούτσιν εξέφρασε την αισιοδοξία του.

- Το ανήσυχο κλίμα στις διεθνείς αγορές μπορεί να «μεταφραστεί» σε εισροές για το ελληνικό χρηματιστήριο και να διαψεύσει τους απαισιόδοξους. Άλλωστε και σε εμάς δε λείπει η νευρικότητα, κυρίως λόγω του τραπεζικού ράλι. Για παράδειγμα, η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς την προηγούμενη βδομάδα ενισχύθηκε κατά 14% με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ωστόσο, η χώρα έχει μια σειρά θετικών γεγονότων μπροστά της και η νευρικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα πτώση...

- Το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο επίσημο αίτημα που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών στους θεσμούς για να συζητηθεί σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Ασφαλώς και πρόκειται για θετική εξέλιξη χωρίς καμία αμφιβολία. Ωστόσο στην κυβέρνηση έχουν την δική τους νευρικότητα μήπως και το πράσινο φως για την αποπληρωμή του ΔΝΤ ανάψει σε συνδυασμό με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αφορούν εκκρεμούσες υποχρεώσεις όπως π.χ. εισπραξιμότητα, ληξιπρόθεσμα, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας κλπ. Θυμηθείτε, πως το τελευταίο Eurogroup ενέκρινε την επιστροφή των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ομόλογα, με την ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύεται πως το καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσει το γενικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και να αξιολογήσει εκ νέου το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

- Σήμερα περνούν την πόρτα του Εισαγγελέα οικογένεια Κουτσολιούτσου και συνεργάτες για να απολογηθούν ως κατηγορούμενοι σχετικά με τη χειραγώγηση στη μετοχή της Folli Follie. Υπάρχει σοβαρό δικαστικό παρασκήνιο για ευθύνες αρχών και ορισμένων χρηματιστηριακών. Οι δικαστές έχουν εντυπωσιακά πλήρη εικόνα για τις «αστοχίες» στον χειρισμό της υπόθεσης, αλλά και τις ευκαιρίες για κέρδη που δημιουργήθηκαν. Το αν όμως θα μπορέσουν να το τεκμηριώσουν και να οδηγήσουν εμπλεκόμενους στο εδώλιο, είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στην πράξη.

- Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στο Symbol, το πακέτο κόκκινων δανείων της Εθνικής τράπεζας για το οποίο μονομαχούν η Fortress με την Elliot. Και το ενδιαφέρον δεν είναι ποιος θα αγοράσει το πακέτο, αλλά οι τιμές με τις οποίες θα γίνει η συναλλαγή. Τα νούμερα που κυκλοφορούν στην πιάτσα δείχνουν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τις τιμές των Amoeba και Jupiter. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για προσφορές της τάξης του 22% με 23%.

- Το βλέμμα στην Ευρωκλινική έχει στρέψει το Ιατρικό Κέντρο, όπως φημολογείται στην αγορά. Ωστόσο μάλλον είναι αργά και επιπλέον δεν έχουν πέσει χρήματα στο τραπέζι, αλλά μόνον προτάσεις συνεργασίας. Αν πράγματι είναι έτσι, θα είναι σαν να πετάς σε γίγαντες χαλικάκια ή αν προτιμάτε ένα deal απελπισίας.

- Με μεγάλη περιέργεια περιμένει η αγορά τις σημερινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Intralot, μετά και τις πρόσφατες συνεδριάσεις που έκαναν τους μετόχους να καρδιοχτυπήσουν, για να βγάλει συμπεράσματα.