Black Box 15/11/2019

Black Box 15/11/2019

- «Οι εκπλήξεις φαίνεται πως θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες σε διαφορετικό όμως επίπεδο, καθώς υπάρχει μια δουλειά η οποία εκτός απροόπτου φαίνεται να είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της». Αυτά ανέφερε η στήλη την περασμένη Δευτέρα και η επιχειρηματική συμφωνία για τα πολυκαταστήματα Attica που ανακοινώθηκε χθες επιβεβαίωσε τις αναφορές.

- Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα δουλειά, καθώς σοβαροί επιχειρηματίες επενδύουν σε μια δουλειά που συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό και τις λιανικές πωλήσεις. Όταν μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες τοποθετούν κεφάλαια στα πολυκαταστήματα Attica προφανώς βλέπουν θετικές προοπτικές για την οικονομία. Το πιο συναρπαστικό όμως στην είδηση για τα Attica, είναι πως κατάφεραν να συνεργαστούν τόσο ισχυρές προσωπικότητες.

- Μετακόμιση. Αν τα Αttica σχεδιάζουν όπως ανακοινώθηκε «την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του υφιστάμενου πολυκαταστήματος στο City Link ως ενός premium προορισμού αγορών, μέσα από την επέκτασή του σε νέο χώρο 4.000 τ.μ.» τότε η Τράπεζα Πειραιώς προφανώς θα μεταφέρει κάποιες από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της οδού Αμερικής σε άλλα κτίριά της.

- Σημαντική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά σχετικά με την Εurobank και την πώληση των FPS, Cairo και τη διαχείριση των NPEs. Ο ανταγωνιστής της Pimco που φέρεται να έχει το προβάδισμα στη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, δεν είναι η Fortress αλλά η do value, εισηγμένη στο Μιλάνο, της οποίας η Fortress έχει περίπου το 50%. Πρόκειται για μεγάλο servicer που εκτός από την ιταλική αγορά κυριαρχεί και στην Ισπανία, καθώς πρόσφατα εξαγόρασε την Αltamira. H doValue πήρε άδεια από την ΤτΕ το 2018 και έχει δημιουργήσει θυγατρική στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει γραφεία στη Λ. Κηφισίας.

- H μείωση στο 31,71% του ποσοστού που ελέγχει η Fairfax στην Εurobank προέκυψε ύστερα από πώληση δικαιωμάτων. Κατά πληροφορίες η πώληση των δικαιωμάτων συνδέεται με λόγους απλοποίησης των εποπτικών υποχρεώσεων της Fairfax. Δηλαδή με την υποχώρηση από το καθοριστικό όριο του 33%, αλλάζει το πλέγμα των τεχνικών και νομικών υποχρεώσεων που έχει η Fairfax στον Καναδό επόπτη όπου αναφέρεται. Σημειώστε πως η μετοχή της Εurobank στη χθεσινή συνεδρίαση «άγγιξε» το επίπεδο του 0,94 ευρώ που είναι η τιμή κτήσης των μετοχών της Fairfax μετά το deal με τη Grivalia.