Black Box 15/10/2019

Black Box 15/10/2019

- Κρατάμε στα θετικά ότι οι τράπεζες αντιστάθηκαν στις πιέσεις που δημιούργησε η πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η αισθητή μείωση του τζίρου δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές διατηρούν τις θέσεις τους, αλλά και επίσης ότι δεν έχουν δημιουργηθεί στις τιμές entry level για νέους επενδυτές.

- Οrange: Ο 10ος μεγαλύτερος παγκοσμίως παίκτης στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και ο 4ος στην Ευρώπη. Το 22% των μετοχών της ανήκει στο Γαλλικό Δημόσιο καθώς αποτελεί μετεξέλιξη της France Telecom. Έχει δραστηριότητες σε 27 χώρες (εκτός Γαλλίας απασχολεί 59.000 εργαζόμενους) ακόμη και σε «εξωτικές» αγορές όπως Αίγυπτος, Αρμενία κά.

- Προς τι το ξαφνικό ενδιαφέρον για την Οrange; Στην Ευρώπη δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες μεταξύ των οποίων και η Ρουμανία. Και αυτό μας ενδιαφέρει, επειδή η Οrange φέρεται πως θέλει να ενισχύσει τη θέση της στη συγκεκριμένη χώρα και να αγοράζει τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία.

- ΜLS: Και οι προσδοκίες των επενδυτών διαψεύστηκαν με ψυχρολουσίες (υπάρχει και η επιλογή του profit warning) και από τη διοίκηση έγιναν εσφαλμένες κινήσεις. Αλλά το λιώσιμο της μετοχής είναι ΚΑΙ αποτέλεσμα της ρηχής αγοράς του ΧΑ και των ολέθριων επιπτώσεων που ακολουθούν όταν χαθεί ο έλεγχος σε ένα «μικρό χαρτί» που μπήκε σε θεσμικά χαρτοφυλάκια. Χθες η μετοχή έγραψε -14,25% με τζίρο 578.000 ευρώ.

- Αύριο Τετάρτη ξεκινά (και λήγει την Παρασκευή) η περίοδος της δημόσιας προσφοράς για το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πολλές εταιρείες -εισηγμένες και μη- είναι σε συζητήσεις για την έκδοση εταιρικών ομολόγων. Έρχεται κύμα έκδοσης εταιρικών ομολόγων καθώς οι καλές εταιρίες -που απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης από τις τράπεζες όσον αφορά τις τιμολογήσεις των δανείων τους- μπορούν να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης τους 2 μονάδες βάσης.

- Όταν τα deal χαλάνε, υπάρχουν επιπτώσεις και ενίοτε ανεξέλεγκτα collateral damages.

- Μας χωρίζουν 16 ημέρες μέχρι την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, που θα κατατεθούν οι οικονομικές  προσφορές για την ταινιοθήκη, το σήμα και το ιστορικό αρχείο του MEGA. Όλα δείχνουν ότι πάμε σε σύγκρουση γιγάντων, καθώς προσφορές φαίνεται πως θα δοθούν από τον Ευαγ. Μαρινάκη, τον Ιβάν Σαββίδη, ενώ κοινή προσφορά θα κατατεθεί από Γ. Βαρδινογιάννη και Θ. Κυριακού.