Black Box 15/03/2019

Black Box 15/03/2019

- Σήμερα δεν υπάρχει διάθεση να ασχοληθεί η στήλη με αγορές, deals, επενδύσεις και άλλα τέτοια ανάλογα που βαραίνουν τη διάθεση. Είναι η άνοιξη, είναι το Σαββατοκύριακο, είναι ότι φτιάχνει ο καιρός…  Όποια και να είναι η αιτία, σήμερα θα ασχοληθούμε με μαθήματα management από κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες που παίζουν μπάλα με στυλ μοναδικό που θυμίζει τον θρυλικό Σώκρατες.

- Όπως συμβαίνει συνήθως οι πρώτες ενδείξεις της καταιγίδας είναι βουβές και δεν αποκαλύπτουν πλήρως τις προθέσεις. Θέλει προσοχή λοιπόν αν αιφνιδίως στην εταιρία ανακοινωθεί ότι δύο υφιστάμενα στελέχη προάγονται σε θέση βοηθών διευθύνοντος συμβούλου.

- Να ανησυχήσετε περισσότερο ειδικά αν η ανακοίνωση ορισμού των βοηθών, γίνει λίγο πριν τη σύγκλιση του ΔΣ. Ως γνωστόν οι μεγάλοι επιχειρηματίες όταν το επιθυμούν, εξαφανίζονται ακόμη και από τα ανώτερα στελέχη τους. Στα κινητά βγαίνουν γραμματείς, βοηθοί και ευγενικά διαβεβαιώνουν ότι ο Πρόεδρος είναι απασχολημένος και θα καλέσει μόλις μπορέσει.

- Το κινητό δεν κτυπά ποτέ και μετά από δυο τρεις ημέρες όλοι μαζί βρίσκονται στην αίθουσα του ΔΣ. Ο Πρόεδρος, που όπως είπαμε θυμίζει τον μπαλαδόρο Σώκρατες, με ύφος σοβαρό που περνά ευθέως το μήνυμα «προσέξτε, γιατί σήμερα δεν σηκώνω κουβέντα» κοιτάζει τα μέλη του συμβουλίου ξεκινά τη συνεδρίαση λέγοντας:

 -«Θέλω να σας ενημερώσω ότι αποφάσισα να αναλάβω καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου». Αμέσως το κεφάλι του Προέδρου-Σώκρατες στρέφει στον κεραυνοβολημένο (ήδη πρώην) διευθύνοντα και συνεχίζει: «θέλω να ρωτήσω τον κ. Χ αν δέχεται τα καθήκοντα του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου;»

- Ο κ. Χ που προσπαθεί εκείνη τη στιγμή να αφομοιώσει τι άκουσαν μόλις τα αυτάκια του, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και απαντά: «κ. Πρόεδρε, αυτό το θέμα νομίζω πως είναι καλύτερα να το συζητήσουμε ιδιωτικά, υπάρχουν πρακτικά θέματα, άνθρωποι που ραπορτάρουν σε μένα, οπότε να το δούμε».

- Ο πρόεδρος ανέκφραστος σαν άγαλμα τον παρακολουθεί μέχρι να τελειώσει τη σύντομη φράση του και αμέσως απαντά: «Από την απάντησή σας κ. Χ καταλαβαίνω ότι αρνείστε την πρόταση. Οπότε σας ευχαριστούμε, μπορείτε να πηγαίνετε τώρα για να συνεχίσει  το ΔΣ τη συνεδρίαση και θα σας συναντήσω κάποια στιγμή αργότερα να συντονίσουμε τις ανακοινώσεις».

- Μετά τα μαθήματα management, πως μπορεί να συνεχίσει η στήλη με ξενέρωτα τρέχοντα θέματα; Για παράδειγμα βγάζει νόημα να αναφέρουμε πως οι προσφορές για το project ΝΕΜΟ της Πειραιώς τελικά δεν θα υποβληθούν την άλλη Παρασκευή 22/3, αλλά στις αρχές Απριλίου. Ή μήπως ότι αναβολή ολίγων ημερών πήραν και οι ανακοινώσεις για τη μετεξέλιξη του επιχειρηματικού μοντέλου της ΕΤΕ και θα γίνουν προς τα τέλη Απριλίου. Οπότε περισσότερα τη Δευτέρα…