Black Box 14/5/2019

Black Box 14/5/2019

- Μπλέξαμε άσχημα με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα προέκυπτε κάποιο τρόπος να εκτονωθεί η σύγκρουση, αφού κανείς δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος από αυτήν. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά και πλέον μια από τις δύο πλευρές πρέπει να ταπεινωθεί για να οδηγηθούμε σε συμφωνία. Κι επειδή αυτό δεν είναι τόσο απλό όταν πρόκειται για υπερδυνάμεις, προσδεθείτε…

- Επίσης δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι μπλέξαμε άσχημα και με το προεκλογικό πακέτο θετικών μέτρων του Α. Τσίπρα. Προς το παρόν το δείχνει η αγορά ομολόγων όπου οι αποδόσεις σταθερά ανεβαίνουν αλλά και η αστάθεια του Χρηματιστηρίου. Μετά τις ευρωεκλογές στο Eurogroup του Ιουνίου θα ακούσουμε και τα νταούλια από τους δανειστές.

- Στο μεταξύ η αγορά γονατιστή προσεύχεται το βράδυ της 26ης Μαΐου να έχουμε ένα «καθαρό» αποτέλεσμα. Δηλαδή μια διαφορά που θα εκπέμπει σαφές μήνυμα για την επόμενη ημέρα στη χώρα. Αν το εκλογικό αποτέλεσμα περιπλέξει τα πράγματα, οι ξένοι επενδυτές θα πιστέψουν ότι η χώρα έχει πολιτικό κίνδυνο και οι επόμενοι μήνες θα είναι μαρτύριο.

- Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2019 και τον αγοραστή του πακέτου Symbol με τα κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων με εξασφαλίσεις, αναμένεται να εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής. Εκτός απροόπτου οι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα. Οι αναλυτές έχουν θετικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της ΕΤΕ, όπως φάνηκε χθες και στο χρηματιστηριακό ταμπλό καθώς η μετοχή έκλεισε με τις λιγότερες ζημίες στον κλάδο.

- Τα φιλόδοξα σχέδια της πλατφόρμας Pillarstone ναυάγησαν και η διάσωση της Νοtos είναι η ευκολότερη υπόθεση, καθώς τα κεφάλαια που απαιτούνται δεν είναι απαγορευτικά, οι εργαζόμενοι πολλοί και η περίοδος προεκλογική. Το σοβαρό πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τη ΦΑΜΑΡ, καθώς η φαρμακοβιομηχανία έχει εξελιχθεί σε βαρέλι δίχως πάτο.

- Μήπως η έγκριση του μοντέλου Αsset Protection Scheme (APS) που είναι αναγκαία για τις τράπεζες (και κατ'' επέκταση για τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης) έχει περιέλθει σε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρείας και ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε διαπραγματευτικό όπλο στη συζήτηση κυβέρνησης-δανειστών;

- Νέα προγράμματα εθελουσίας, στοχευμένα και με δελεαστικά οικονομικά ανταλλάγματα, λέγεται ότι σχεδιάζουν Πειραιώς και Εurobank. Η εθελουσία της Εθνικής σήκωσε τον πήχη των αποζημιώσεων αντίθετα από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τελευταία για δραστική συρρίκνωση του ύψους των αποζημιώσεων.