Black Box 14/11/2019

Black Box 14/11/2019

- Στην τελική ευθεία μπαίνει η αύξηση των 650 εκατ. της Lamda Development για το project του Ελληνικού. Η αύξηση κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί ως τις αρχές Δεκεμβρίου. Αν δεν έχουμε εκπλήξεις (ενστάσεις, δικαστικές προσφυγές, διαμάχες κλπ) περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για το καζίνο στο Ελληνικό.

- Μετά την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι τράπεζες ξεκίνησαν τη διαχείριση της κρίσης και άρχισαν να κλείνουν μέτωπα.

- Στην Εurobank πήραν τον χρόνο τους για να αποφασίσουν σχετικά με FPS, Cairo και τη διαχείριση των NPEs. Στην αγορά λέγεται ότι η πρόταση που έχει το πρόκριμα επειδή υπερέχει στο προσφερόμενο τίμημα είναι αυτή της Ιταλικής doValue, εισηγμένης στο Μιλάνο, της οποίας η Fortress έχει περίπου το 50%.

- Η πρόταση της Pimco μπορεί να είναι χαμηλότερη σε απόλυτο νούμερο, αλλά προβλέπει το λεγόμενο earn out, δηλαδή δίνει ποσοστό συμμετοχής στη Eurobank από τα μελλοντικά κέρδη που θα προκύψουν με τη διαχείριση των δανείων. Για την Pimco το προβάδισμα της doValue ήταν ψυχρολουσία γιατί η Εurobank στα τέλη του περασμένου Ιουνίου είχε πουλήσει στην εταιρία Celidoria SA της Pimco το πακέτο Pillar με 2 δις. στεγαστικά NPLs, ενώ επιπλέον η Pimco διατηρεί συμμετοχή 5,1% στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank.

- Από την άλλη πλευρά, αν η διαφορά είναι πράγματι 350 εκατ. η doValue και 300 εκατ. η Pimco υπάρχει απόσταση. Επίσης κρίσιμη παράμετρος είναι ότι η doValue πληρώνει όλο το τίμημα με την υπογραφή, ενώ η Pimco πληρώνει τη Eurobank με δόσεις.

- Αυτό είναι το δίλημμα το οποίο δεν επιδέχεται εύκολης απάντησης και όπως είναι αναμενόμενο δημιουργεί διαφορετικές απόψεις μεταξύ των στελεχών της τράπεζας σχετικά με το ποια πρόταση είναι καλύτερη. Ασφαλής απόφαση για το ποια είναι η καλύτερη πρόταση δεν μπορούσε να υπάρξει, πριν το σχέδιο Ηρακλής ψηφιστεί από τη Βουλή ώστε να υπάρχει πλήρες το τεχνικό πλαίσιο που θα βασιστεί η συμφωνία.

- Αν δεν παρουσιαστούν απρόοπτα, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον Ηρακλή θα γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου. Χθες δημοσιεύτηκαν πληροφορίες που θέλουν τον Πρεμ Γουάτσα να έρχεται στην Αθήνα στα τέλη του μήνα. Οπότε είναι πιθανόν το μεγάλο αφεντικό να λύσει τον γόρδιο δεσμό.

- Η προσοχή στρέφεται τώρα στην Alpha Bank που ανοίγει την Τρίτη τον χορό των αποτελεσμάτων (με την Εθνική να ακολουθεί την Πέμπτη) και κυρίως ανακοινώνει το σχέδιο για την τιτλοποίηση του μισού χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων.

- Πάντως, για τον Ηρακλή θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Γιώργου Ζαββού, της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών.